Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kultur och bildning går mot ett underskott i år

Kultur- och bildningsnämnden i Lekeberg ser ut att gå med drygt 2 miljoner kronor i underskott vid årets slut om prognosen håller i sig. Utgifterna har varit svåra att förutse.

Annons

Den lagstadgade verksamheten är svår att planera och i det här fallet är det en LSS-placering som inte var känd när budgeten togs som gör att det kan bli ett överskridande med drygt 2,6 miljoner kronor vid årets slut berättar Håkan Söderman (M), ordförande i kultur- och bildningsnämnden i Lekeberg.

– Budgeten tas ju nästan ett år innan den ska börja gälla. Det prognostiserade underskottet beror också på att mer personal har behövts i förskolan i Mullhyttan. Delvis beror det på att det blivit fler barn men också på att det finns behov av olika stöd.

Det som nu har skett är att kultur- och bildningsförvaltningen fått ett uppdrag av en enig nämnd att komma med förslag för att få en budget i balans.

– Det är viktigt att hålla budget. Frågan är vad vi kan dra in på i den fasta verksamheten. Vi kan inte avskeda folk och sedan återanställa efter några månader, menar Söderman.

Förvaltningens besparingsförslag behandlas först i nämnden. Sedan ska förslaget upp i kommunstyrelsen och därefter till kommunfullmäktige vilket troligen blir först i november 2014.

Mer läsning

Annons