Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkogård blir kalhygge

Kyrkogårdsförvaltningen fäller snart drygt 100-åriga almar och lönnar på östra kyrkogården i Knista. Risken finns annars att grenar och hela träd kan blåsa ner. Därför ska de skadade almarna bort, helst före jul.

Annons
Almsjukan riskerar att slå till på Knista östra kyrkogård. 15 träd ska därför sågas ner.

15 almar och skogslönnar sågas ner. Träden är i dålig kondition. Det har gått röta i dem och kronbyggnaden är dålig. Almsjukan kan slå till i träden som planterades i början på 1900-talet. Nästa år kommer det att se väldigt mycket annorlunda ut på östra kyrkogården i Knista.

– Sju lindar får stå kvar just nu så att det inte blir helt tomt. Men det kan vara kräfta i lindarna och då spricker de upp i barken, säger Agneta Sigbjörnsson, arbetsledare på kyrkogårdsförvaltningen i Knista församling.

Beslutet att såga ner träden är taget enligt trädvårdsplanen som godkänts av länsstyrelsen. Det som sedan händer under nästa år är att ett antal träd kommer att planteras utanför murarna.

– Men vi kommer också att plantera träd och buskar innanför muren, säger Agneta Sigbjörnsson.

Hon förklarar också att mängden ljus som når marken kommer att öka och att de nya planteringar som planeras kommer att bli fina.

– Där gångarna möts blir det ett litet ”torg”, en rundel med vattenposter och redskapshållare.

Det läggs också ny asfalt på gångarna under nästa år och kyrkogårdsmuren i kalksten kommer att rätas upp etappvis. Just nu ansöker förvaltningen om kyrkoantikvarisk ersättning för det.

Fler gravplatser är det också tänkt att bli efter att en genomgående inventering av gravar har gjorts inom ett par år. Just nu efterlyses en handfull gravrättsinnehavare. Slutligen ska även en belysning monteras upp. Kostnaden för alla arbeten beräknas till mellan 200 000 och 300 000 kronor.

Angrepp. Barken och veden på den här almen är dålig och riskerar att få almsjuka. Kyrkvaktmästare Jörgen Carlsson visar.

Mer läsning

Annons