Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Långväga besökare lär sinafyrbenta vänner sitta fint

Under tre dagar har långväga hundägare samlats i Fjugesta för att träna sig själva och sina valpar.

Annons
Rebecca Lundgren och valpen Leet tränar samarbete och lek.

I ett ridhus i närheten av Kälkesta utanför Fjugesta är det full rulle. Men inte med hästar. Fem små hundvalpar och deras ägare är på kurs hos Klickerklok med instruktören Thomas Stokke. Det arbetas med positiv förstärkning, och på schemat står samarbetsövningar och kroppskontroll.

– Det handlar mycket om att hunden själv ska lista ut vad den ska göra, och att det tas i små steg, förklarar Thomas Stokke.

I övningen kroppskontroll ska valparna ställa sig med framtassarna på en platta, och sedan flytta bakkroppen så att hunden ”snurrar” runt frambenen. I ett första steg belönas de när de visar minsta intresse för plattan. Nästa steg blir kanske en tass på, och i ett andra båda och så vidare.

Thomas Stokke är urspungligen från Norge, men flyttade till Fjugesta för ungefär sex år sedan. Företaget driver han tillsammans med sin fru Fanny Gott.

– Det började väl egentligen med att familjen skaffade hund när jag var liten, och sedan dess är jag biten av bacillen, säger han.

Kursen är på söndagen inne på den sista dagen av tre. De flesta av deltagarna har rest långt för att vara med. En av dem är Sara Rönngard från Skåne, med sin valp Öset.

– Jag ville komma i gång på rätt sätt. Jag har hört mycket bra om Klickerklok, och är väldigt nöjd.

Cathrine Pedersen från Oslo med hunden Buck  tränar på bakkroppskontroll. I bakgrunden syns Sara Rönngard från Skåne, med hunden Öset.
Thomas Stokke instruerar Augusta Hagelqvist från Östersund och hennes hund Ianto.
Närmast i bild tränar Vibeke Solöy från Olso hunden Lassie. Thomas Stokke ger samtidigt instruktioner till Rebecca Lundgren och Leet.
Thomas Stokke.

Mer läsning

Annons