Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lannabor kritiska till planerad bilväg

En skogsväg ska bli en bilväg. Boende i Lanna upprörs över att kommunen driver igenom en ny detaljplan utan att de fått tillräcklig information om vad som är på gång.

Annons
Rör inte vår skogsväg! Hästar, hundar, barn och vuxna i Lanna använder skogsvägen för friluftslivet. Att bygga om den till en bilväg skulle försämra boendemiljön avsevärt, tycker de. BILD: JESSICA HENULIN

Lekebergs kommun håller på och tar fram en ny detaljplan som möjliggör byggnation av villor vid golfbanan i Lanna. Planen har varit ute på samråd till olika intressenter, bland annat boende i närområdet. Men många av dessa tycker inte att processen skötts på ett vettigt sätt.

I det första utskicket av samrådshandlingen hade varannan sida fallit bort. Inte förrän Maria Dåderman ringde till byggförvaltningen och påpekade att det saknades information skickades den resterande delen ut.

– Det är så otroligt dåligt skött. De som bor på andra sidan vägen, på Norrhagevägen, har inte fått papprena alls, säger Maria Dåderman. Hon är en de boende som protesterar, och har samlat in namnlistor mot planen på runt 60 namn.

På en av de missade sidorna stod det om att man planerar att rusta upp den befintliga skogs- och traktorvägen öster om bostadsområdet till en bilväg. Vansinnigt, anser många Lannabor.

– Många använder den här vägen som promenadväg, och barnen går ut i skogen. Det är väldigt mycket som kommer att bli förstört om de gör om den till bilväg. Då vågar man ju inte släppa ut barnen åt det här hållet, säger Karin Palmér.

Hon och andra har dessutom mätt upp passagen och kommit fram till att man inte kan bygga en tvåfilig väg där, med mindre än att man antingen måste riva den skyddsvärda stenmur som finns på ena sidan, eller använda en del av deras tomt.

Lannaborna som NA pratat med har ingenting emot att det görs nya tomter, för att öka inflyttningen till orten. Men de ifrågasätter om det verkligen finns underlag för alla de runt 30 bostadsfastigheter som nu planeras.

– Om de bara vräker ut villor utan att tänka på kvaliteten blir det inte bra. Då kommer folk bara att flytta härifrån. Man borde i stället lägga ut husen i lite mindre grupper, så att det blir mer lantligt, säger Sylvia Gunnarsson.

Mer läsning

Annons