Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärorikt på läger med Lions

Samvaro och samarbete är nyckelorden på Lions sommarläger i Sixtorp. Att ha kunskaper för att hjälpa andra som råkat illa ut är också viktigt.

Annons
Fastspänd. Linnéa Eliason blir spänd på båren och får en nackkrage av sjuksköterskan Peter Karlsson från länsjukvården. Ungdomarna på Lions läger i Sixtorp fick lära sig hur man hjälper olycksdrabbade.

 Peter Karlsson, sjuksköterska från länssjukvården, besökte sommarlägret i måndags och han hade med sig ambulansbilen. Det blir en allvarlig lektion för ungdomarna i hur man hjälper olycksdrabbade.

– Olycksfall kan bero på otur eller den mänskliga faktorn och det är vår plikt att hjälpa varandra. Ambulans, polis och räddningstjänst i alla former finns men det är jätteviktigt att ni som kommer först fram hjälper de som råkat illa ut, förklarar Peter Karlsson.

På fullt allvarUngdomarna som är 10 till 13 år deltar på fullaste allvar. Det gäller att skydda sig själv när man skall hjälpa någon som till exempel har trillat ner för ett stup.

– Ni ska inte råka ut för samma öde utan agera försiktigt och så lugnt som möjligt.

Gruppen får lära sig räddningens ”ABC” som står för andning, blödning och chock. Den ordning man skall agera i på en olycksplats när man har larmat ”112” via mobiltelefonen.

Parallellt med ”olycksinformationen” pågår samarbetsövningar med den andra gruppen ungdomar. De går bland annat ut på att göra en staty som föreställer ”hjälpsamhet”. Ungdomsansvarige Kim Reitan Karlsson förklarar att det gäller att ha en plan, att prata med varandra och att ”dra åt samma håll”.

– Det knyter an till det som händer vid ambulansen, att hjälpas åt.

Gruppen arbetar fysiskt nära varandra och lämna över gula bollar på olika sätt. Med halsar och knän. Jobbigt men roligt tycker de.

I köket står Ineke Prang från Röda Korset Lekeberg västra och hackar rödlök. Kjell Edlund från Lions ansvarar för matsedeln och steker baconlindad kyckling.

Eftertraktat läger– God mat av hög kvalité är viktigt och Kjell Edlund är ett proffs på detta. Vi är ett tiotal som jobbar ideellt med lägret och i år är Röda Korset med för första gången och går in med de pengar som Kungafonden gett förut, säger Hjördis Sellén från Lions som är ansvarig för kökspersonalen.

Hon betonar också att det är en ”toppengrupp” med ungdomar som deltar.

– Vi har haft dubbelt så många sökande som platser och prioriterar de som inte kommer ut på något annat under sommaren. Det här är också mycket social träning.

Från gräsplanen utanför huvudbyggnaden hörs många glada skratt och rop. Att samarbeta är ju riktigt kul!

Linnéa Eliason får en nackkrage av sjuksköterskan Peter Karlsson från länsjukvården.
Känna pulsen. Peter Karlsson visar hur man tar pulsen för en grupp deltagare.
Ineke Prang från Röda korset i Lekeberg västra hackar rödlök till måndagens lunchsallad.
Dag Mikalesson och Hannes Lindquist samarbetar om att lämna över bollen.
Samarbete. Fanny Edwinzon, Johannes Hansen och Sara Axelsson hjälps åt att göra en staty som föreställer

Mer läsning

Annons