Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lässugna små intog biblioteket

I går vid lunchtid stormades biblioteket i Fjugesta av ett gäng råttor. Det var dags för träff med Läsråttan, klubben för barn mellan 6 och 12 år som vill läsa eller lyssna på böcker under sommarlovet.

Annons
Matilda Gerharsson har redan läst en av de nya böcker som presenteras, Åsa Linds

Vid tre tillfällen presenterar bibliotekarierna nya titlar. Barnen får fylla i en läsdagbok, skriva lästips och, naturligtvis, låna böcker.

Det började med att man ville hålla läsintresset i gång under somrarna, berättar bibliotekarien Ulla Winroth.

– Det är viktigt för dem som nyss har lärt sig läsa att fortsätta.

GlädjeDet finns med andra ord en nyttoaspekt, men Ulla vill betona glädjeaspekten.

– Det handlar om fritidsläsning och läsglädje. Vi säger att det är okej att sluta läsa om man inte gillar en bok. Bokhavet finns här. Det är bara att välja och vraka.

Att välja kan vara svårt och ta tid, betonar Ulla.

– Där måste vi stötta. Det är barnens rättighet att få reda på vad som finns och att hitta rätt.

Sandvarg och krigarprinsessa

50–55 barn anmälde sig till årets Läsråtta. Till gårdagens träff kom över 35 barn. Ett av dem, Matilda Gerhardsson, räcker upp handen:

– Jag har läst ”Sandvargen”.

Åsa Linds bok om sandvargen ingår i dagens bokpresentation. Ulla berättar om den, om hur en liten flicka på stranden träffar en varg som blir hennes kompis.

När det blir dags för boklån hittar Matilda två böcker om Lasse-Majas detektivbyrå. Alva Gustafsson, som redan har läst fem böcker i sommar, väljer en bok om en krigarprinsessa. Hon tror att den kommer att vara bra. Annars tycker Alva bäst om böckerna om Tam.

– Han är en riddarpojke som försöker stjäla en sak för att komma förbi vakterna. En dag hör han en drakes röst i sitt huvud. Efter det blir han drakriddare, berättar hon.

Mer läsning

Annons