Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lebo gubbar går hem

Lekebergsbostäder AB bildades när Lekeberg blev egen kommun 1995. Hans och Bengt var med från början.

Annons
Hans Gunnarsson och Bengt Andersson f d Lebos styrelse.

– Samarbetet med kommunen är mer strukturerat nu sedan vi 2009 bildade ägarbolaget, Lekebergs kommunala holdingbolag AB, med kommunchefen som vd. Det är positivt. Och styrelsen har alltid dragit åt samma håll, säger Hans Gunnarsson

Styrelsearbetet i Lebo har han lämnat och berättar om utvecklingen i bostadsbolaget. Hans Gunnarsson har varit ordförande de senaste tio åren och Bengt Andersson de sex första. De minns tuffa startår med räntor runt 12 procent och en vakansgrad på uppåt 20 procent. De anser sig nu lämna ett välskött bolag med relevanta fastighetsvärden.

Kommunhuset liksom hyreslägenheter ägdes och förvaltades 1994 av Örebro kommun. Cirka 280 hyreslägenheter (i dag 373) fördes över till Lekeberg i en ”bodelning” i november 1994.

– Det bokförda värdet var väldigt högt vilket berodde på att man satte ett snittvärde på Öbos lägenheter. Det var upp till oss att anställa en vd på 25 procent och starta upp verksamheten, berättar Hans Gunnarsson.

– Många sökte och hade olika meriter, säger Bengt Andersson.

Valet föll på Lars Göran Ahlström, vd för HSB Örebro. Kunskaper och ”hårda nypor” för ekonomi och administration behövdes.

– Vi hade många viljor men låg kunskap, säger Hans Gunnarsson och skrattar.

Lebo inventerade lägenheterna. Ett femtontal på Mogårdsbacken i Mullhyttan såldes till en privat köpare.

– De hade ganska dålig standard och var svåra att hyra ut. Alternativet hade varit rivning, förklarar Bengt Andersson.

Efter Lars Göran Ahlström blev Gun Jansson vd, även hon från HSB. Från Svalöv i Skåne kom idén att i stället använda kommunens ekonomichef Ingemar Eriksson som vd och verksamheten samlad i kommunhuset. Centrumhusen med affärslokaler och lägenheter vid torget byggdes av NA bygg från Hallsberg i mitten på 1990-talet. De sålde husen tio år senare till kommunen för cirka 15 miljoner kronor. Efter Ingemar Eriksson anställdes Owe Nilsson på halvtid som vd i mars 2007. Han kom från Degerforsbyggen AB med erfarenhet från kommunal bolagsledning och som byggare.

– Vi skulle ta över de kommunala fastigheterna och hade fått uppdraget att bygga ut Lekebergsskolan så det var en fullträff att få hit den kompetensen, säger Hans Gunnarsson.

Skolbygget kostade 27 miljoner kronor. Nästa steg var att ta över Furugården och Furuhöjden i Mullhyttan. Mittendelen gjordes om till förskoleavdelningarna, Mullvaden och Hasselmusen. 2010 byggdes avdelningen Älgen i den nedre byggnaden. Det senaste storbygget i Fjugesta är Kastanjen, invigd i november 2010.

– Vi hade ett tryck på oss att bygga lägenheter och fick ner priset på grund av samordning med vanliga lägenheter och boende med behov av särskild service, säger Hans Gunnarsson.

Ett energisparprogram för cirka 20 miljoner kronor, självfinansierat på 10 år är i gång. All radonsanering är också gjord och samtliga lägenheter har digitaliserats och fått kabel-tv. Det allra senaste är nya förskolan i Hidinge som byggs i vår/sommar. Och vem vet om det inte kan bli även en bollhall i Hidinge?

Mer läsning

Annons