Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lekeberg sämst i klassen i länet

Lekebergs kommun är sämt i länet när facket lärarförbundet rankar Sveriges skolor. Nu har skolan börjat agera för att situationen ska bli bättre.

Annons

Jan Hörman, aktiv i Lärarförbundet och själv mellanstadielärare arbetar i Lekebergs kommun, den kommun som fått länets jumboplacering i rankningen.

Vad beror det dåliga resultatet på tror du?– Det har varit jättedåligt i Lekeberg år efter år. Men nu har kommunen tagit tag i det och satsar hårt för att få en bättre skolan. Jag menar, det kan inte gärna gå nedåt, svarar Jan Hörman och fortsätter:

– Det som gjorts så här långt är att kommunen tagit in en konsult som ska jobba med skolutveckling gentemot lärare, föräldrar och rektorer. Vi från Lärarförbundet träffade politikerna i kultur- och bildningsnämnden i måndags. Det blev ett samtal som varade i flera timmar. Vi pratade om hur vi gemensamt ska kunna se till att fler elever får godkänt bland annat.

En väckarklockaFör kultur- och bildningsnämndens ordförande Håkan Söderman (M) i Lekeberg är jumboresultatet en väckarklocka. Ett möte med föräldrar tillsammans med skolkonsulten är redan inplanerat. Lönehöjningar för rektorerna skedde redan i år, nästa år ska kommunen få upp lärar-lönerna.

– Vi ska lyfta de goda pedagogerna. Vi har beslutat att satsa på den pedagogiska personalen nästa år. I år har vi satsat på rektorerna och nu kommer vi att kräva att det ger resultat i fler godkända elever, säger han och fortsätter:

– Det mest allvarliga är betygsläget och där vet vi att vi ligger dåligt till. Viss-te vi vad det berodde på hade vi åtgärdat det redan. Nu börjar vi med ett föräldramöte med konsulten vi knutit till oss.

Han säger också att han är omskakad av senaste redovisningen av behöriga lärare i kommunen: Bara 77 procent.

– Det är katastrofsiffror. Vi från politiken måste få en förklaring till detta, säger han.

Läs mer i torsdagens NA

ANNA LEVIN

PETER ERIKSSON

Mer läsning

Annons