Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lekeberg ser ut att välja optisk sortering

I enlighet med sin avfallsplan och det kommande avfallssamarbetet ska kommunen nu besluta om ett system för utsortering av matavfallet.

Annons

Kommunens avtal med Karlskoga Energi och Miljö om att ta emot hushållsavfall går ut den 31 augusti 2014. Efter det behövs ett system för att resurseffektivt ta hand om hushållsavfallet.

– Ett system med optisk sortering är billigast att införa. Tvåkärl och flerfack kräver lite mer investeringar. Men vi får se vad kommunstyrelsen säger, förklarar Thomas Kullberg, miljösamordnare och avfallsansvarig i Lekebergs kommun.

På tisdag nästa vecka ska kommunstyrelsen bestämma vilket system som ska införas, utforma ett förfrågningsunderlag och sedan skriva ett 2-årsavtal med vinnande anbudsgivare.

Optisk sortering innebär att olikfärgade påsar läses av optiskt i en maskin vid sorteringsanläggningen/ slutstationen. På så vis går det att skilja på hushållens matavfall och restavfall. En grön eller brun påse kan användas till matavfallet. De vanliga sopkärlen kan användas vilket är en fördel med optisk sortering .

– Askersund och Laxå har gjort en upphandling och inför det här i mars, fortsätter Kullberg.

Därför vill även Lekeberg införa optisk sortering från den 1 september.

Mer läsning

Annons