Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lekeberg tar hjälp av hövdingen

Kommunen saknar bostäder för ensamkommande flyktingbarn och vänder sig därför till landshövdingen för att få hjälp.

Annons

Från årsskiftet kan Migrationsverket anvisa ensamkommande flyktingbarn till Lekeberg men hur det ska gå till är det ingen som vet i dag.

– Jag tycker att det är en mycket konstig inställning från myndigheterna att tvinga kommunen. Lagstiftningen kan hindra en frivillig samverkan, säger Håkan Söderman (M), ordförande i kultur- och bildningsnämnden med ansvar för IFO-ärenden och hanteringen av ensamkommande flyktingbarn.

Kommunen har frågat landstinget som äger lokalerna vid ”gamla sjukhemmet” i Fjugesta. Capio vårdcentral har tidigare visat intresse för att lämna nuvarande lokaler och flytta in dit. Då skulle kommunen kunna hyra Capios nuvarande lokal och flytta in kommunal verksamhet från några lägenheter som frigörs för ensamkommande flyktingbarn.

– Men vi har inte fått något svar så vi har bett landshövdingen om hjälp att stöta på så att vi får ett svar.

I Kumla ligger Frejgården är ett hem för vård och boende, HVB, som drivs av Kumla kommun sedan 2010. Hit kommer ensamkommande flyktingbarn mellan 15 och 18 år som väntar på permanent uppehållstillstånd. Biträdande enhetschef Hoshmat Ahmadi och socialnämndens ordförande Gunnel Kask (S) förklarar att Frejgården drivs enligt socialstyrelsens föreskrifter och är bemannad dygnet runt. Elva pojkar, de flesta från Afghanistan, Syrien, norra Afrika och Somalia bor här.

– Det är målmedvetna, resursstarka ungdomar med goda chanser att snabbt integrera sig i det svenska samhället, förklarar Hoshmat.

Läs mer i torsdagens papperstidning eller köp den digitalt enligt nedan.

Mer läsning

Annons