Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lekebergsalliansen tar över

Allianspartierna har bestämt sig för att bilda en majoritet med Miljöpartiet som femte medlem.

Annons
Lekebergsalliansen. Elin Nilsson (FP), Wendla Thorstensson (C), Håkan Söderman (M), Jonas Hansen (KD), Peter Sahlqvist (C) och Pia Frohman (MP).

Under tisdagen presenterade sig de nya makthavarna i Lekebergs kommun. Det blir företrädarna för den ”gamla” Alliansen: Centerpartiet, Moderaterna, Kristdemokraterna och Folkpartiet som nu tar in Miljöpartiet för att bilda majoritet, en majoritet som förankrats i de olika partiernas grupper.

Pia Frohman tar som toppnamn i Miljöpartiet klivet rakt in i maktens korridorer och blir ledamot i kommunstyrelsen.

– Det är mer saker som förenar än skiljer oss åt och jag ska försöka att komma in och ”röra om lite grand”, menar Pia Frohman.

Hon tror också att som nyinflyttad Lekebergsbo kan hon få andra politiker att”nyupptäcka” sin kommun.

– För mig är skolan en jättestor grej. Ökad vuxentäthet där är en personlig hjärtefråga, säger hon.

Wendla Thorstensson (C) fick i kraft av sina 280 personröster också partiets förtroende och föreslås att leda kommunstyrelsens arbete. Det innebär att partikamraten Charlotta Englund kliver av den posten.

– Det är med stor ödmjukhet jag tar mig an det och jag känner mig redo. Det blir roligt att få leda ett så fint samarbete, säger Wendla och pekar på att en viktig ingång i samarbetet är just hur kommunstyrelsen ser ut.

– Alla partier kommer att få en ordinarie plats i kommunstyrelsen även om man bara har ett mandat. Så det handlar inte bara om att vara ett stödparti, säger Håkan Söderman (M).

Söderman menar också att valresultatet som innebar att Sverigedemokraterna fick fyra platser i kommunfullmäktige måste respekteras men tycker att det är bra att SD inte blir vågmästare i Lekeberg.

– Och vi tar ansvar för det genom att bilda en majoritet, säger Wendla Thorstensson.

Elin Nilsson (FP) tycker att det nya samarbetet känns bra.

– Våra diskussioner i alliansens styrgrupp har lett fram till ett bra samarbete och vi har en bra dynamik i gruppen.

Klart är också att Centerpartiet har ordförandeskapet i vård- och omsorgsnämnden medan Moderaterna får ordförandeposten i kultur- och bildningsnämnden.

Vilka frågor vill Lekebergsalliansen driva?

Före valet lade allianspartierna en budget med pengar till att fortsätta utveckla kommunen i en positiv riktning. Viktiga frågor är till exempel att öka måluppfyllelsen i skolan, öka kvalitén i vård- och omsorg. Betoningen ligger på att hela kommunen ska utvecklas med bland annat, bredbandsfiber, fritid- och kultur och företagsklimatet ska bli ännu bättre.

– Det är detta vi har jobbat för och valresultatet är ett kvitto på att vi är på rätt väg, menar Håkan Söderman.

Wendla Thorstensson (C), föreslås bli nytt kommunalråd för Centerpartiet i Lekeberg.

Mer läsning

Annons