Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lekebergslagens Vänner avvecklas?

Det finns inte mycket i dag som talar för att hembygdsföreningen Lekebergslagens Vänner överlever efter söndagens årsmöte. Det finns helt enkelt inget folk att fylla upp en styrelse med.

Annons

Föreningen bildades 1979 av en grupp entusiaster som ville veta mer om bygdens historia och bergshantering. Mycket har gjorts under åren som gått sedan starten. Inte minst en lång rad av värdefull dokumentation, men också olika sociala aktiviteter med underhållning och trivsamma fester.

1985 köpte föreningen Masmästarstugan i Klunkhyttan, och lite senare även tomten och de stugor som finns på den. En vacker plats, men med byggnader som behöver ständiga renoveringar för att klara väder och vind. I dagsläget behöver taket på Masmästarstugan bytas, och det snarast.

Föreningens aktiva har strävat länge, men nu börjar orken ta slut, och det finns inte längre intresserade som vill hoppa in och åta sig ansvar i styrelsen. Detta till trots att föreningen har 124 medlemmar. Men medlemsbilden har ändrats under åren. Många bor längre inte kvar i bygden och tillhör därför gruppen, passiva medlemmar. Andra har åldrats och orkar inte lika mycket längre.

Styrelsen har nu inför söndagens årsmöte gått ut till medlemmarna med information om det allvarliga läget. Styrelsens förslag är helt enkelt att föreningen avvecklas, och att tillgångarna, inklusive Masmästarstugan, överförs till en annan förening. Där nämns både föreningen Kilsbergskanten och Västernärkes hembygdsförening. Allt utifrån hur medlemmarna röstar på söndag. En extra föreningsstämma ske sedan hållas den 11 juni. Nuvarande styrelsen är beredd att fortsätta sitt arbete tills avvecklingen är slutförd.

– Man får inte vara rädd för att lägga ner en förening, Jag engagerar mig hellre i Kilsbergskanten, och oftast är det samma människor som jobbar i olika föreningar, säger Kristina Jedberger, kassör i Lekebergslagens vänner.

Mer läsning

Annons