Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lena Einhorn besöker Fjugesta

Lekeberg. Författaren och regissören Lena Einhorn besöker Fjugesta den 13 mars.
– Jag ska berätta om min senaste bok ”Siri”, säger hon.

Annons

”Siri” handlar om Siri von Essen, August Strindbergs första fru. Lena Einhorn har tidigare gjort en dokumentär om Strindberg och varit redaktör för en antologi om honom.

– Dokumentären var första uppdraget, då var jag novis på Strindberg. Jag tyckte det var ett kul uppdrag, att komma in i hans värld, säger Lena Einhorn.

En värld hon återvände till under arbetet med ”Siri”, bland annat genom att vistas i de miljöer paret levde i.

– Jag levde i deras sfär ett par år. Jag gick på Stockholms gator och såg dem med deras ögon. Berättar man Siris historia berättar man även August Strindbergs. Hon var hans stora kärlek, de var gifta i närmare 15 år.

Lena Einhorn beskriver Siri von Essen som en kvinna som förflyttar sig i världen, både i den stora världen och i den privata. Hon bröt mot normer och vågade utmana.

– En adelsdam som skilde sig och drevs av längtat till teatern, hon bröt mot alla förväntningar. Samtidigt levde hon mitt i den feministiska guldådran som var på den tiden.

Lena Einhorn har tidigare skrivit ”Ninas resa – en överlevnadsberättelse” om sin mammas kamp för att överleva i Warszawas getto under andra världskriget. Boken belönades med Augustpriset för bästa fackbok 2005. 1999 fick hon Prix Europa för filmen ”Handelsresande i liv”. Men när hon besöker Fjugesta är det alltså ”Siri” som står i fokus.

– Det är kul att komma ut på författarbesök och träffa läsare, säger hon.

Brukar publiken våga ställa frågor?

– Jag uppmanar alltid till det, jag vill att de ska fråga så det blir ett öppet samtal.

Författarsamtalet med Lena Einhorn är klockan 18.30 i Lindens samlingssal.

Elisabeth Pettersson

019-15 50 26

[email protected]

Mer läsning

Annons