Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Lilla prinsessan" besöker Lekeberg

Utställningen ”Lilla prinsessan” öppnar i foajén på kommunhuset i Fjugesta i dag.
- Prinsessan är en liten figur som jobbar med att växa upp och hitta sin identitet, säger konstnären Brita Sandewall.

Annons

”Lilla prinsessan” turnerar i länet i år och har tidigare visats på bland annat Hagabiblioteket i Örebro och i Kopparberg.

- ”Prinsessan” är inte en färdig person, hon håller på att växa fram och är lite diffus. Ibland har hon ett ansikte, ibland inte. Hon har följt mig i några år, målningarna är gjorda under en längre tid, säger Brita Sandewall.

Ska inspireraHon bor utanför Hällefors och jobbar som bildpedagog med grundskoleelever.

- Målningarna är ett sätt att beskriva vad jag ser händer hos tjejer när de växer upp, till exempel när de möter bilden av idealkvinnan som förmedlas via media. Jag ser bilden som ett språk, tanken är att målningarna ska inspirera och sätta igång egna tankar hos betraktaren, fortsätter Brita Sandewall.

Det är Konstfrämjandet i Bergslagen som ordnar ”Prinsessans” länsturné. Genom dem går det att få konstpedagogiskt material till utställningen som riktar sig till förskolor och skolor.

- Men det är inte ”barntavlor”, utan målningarna riktar sig lika mycket till vuxna som till barn, säger Brita Sandewall.

SagostundHon finns inte på plats i dag, men biblioteket har extraöppet mellan klockan tio och ett.

- Jag kan visa tavlorna och berätta mer om dem, säger Karin Adolfsson på kultur- och fritidsavdelningen.

Klockan elva är det sagostund.

- Jag ska läsa ”Prinsessan på ärten”, sedan tänkte jag gå ut till foajén och visa utställningen för de barn som vill, säger bibliotekarien Ulla Winroth.

De planerar även att informera skolor och förskolor om att utställningen finns här och visa den för klasser som besöker biblioteket.

Utställningen pågår till och med den nionde mars.

Mer läsning

Annons