Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livlig diskussion om HVB boende

Måndagens kommunfullmäktige diskuterade livligt upphandlingen av HVB hem för ensamkommande flyktingbarn innan beslutet om återremiss togs.

Annons

Alla partier är överens om att kommunen själv ska kunna ta hand om ”sina” ensamkommande flyktingbarn som man tecknat avtal med Migrationsverket om att ta emot. I dag är de placerade på ett privat HVB hem, hem för vård- eller boende, i Laxå kommun.

Socialdemokraterna vill först utreda om ett HVB-hem placerat i Lekeberg ska vara i kommunal eller privat regi. Sedan kan de besluta om ett förfrågningsunderlag. Anette Andersson (S) fick med sig flera andra partier på minoritetsåterremissen till kommunstyrelsen.

Lekebergsalliansen med Centerpartiet, Moderaterna, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Miljöpartiet ville anta ett förfrågningsunderlag direkt. Håkan Söderman (M), kommunalråd och ordförande i kultur- och bildningsnämnden, anmälde jäv och deltog inte i beslutet. Han har tidigare sagt till NA att hans kontakter med en av de privata intressenterna som vill driva HVB-hem kan göra honom jävig. Vice ordförande i nämnden, Annica Zetterholm (C), tog därför till orda.

– I vår verksamhetsplan står att vi skyndsamt ska bereda plats för ensamkommande flyktingbarn. Ska vi utreda fördröjer vi och går emot den godkända planen. Det handlar också om att använda skattemedel på bästa sätt.

Zetterholm förklarade att ska kommunen driva boendet måste man bygga nytt eller hyra lokaler.– Och är det något vi inte har så är det fastigheter till salu. Sedan handlar det om att använda skattemedel på bästa sätt.

Margareta Carlsson (V) hade en annan åsikt.– Vi måste kunna utreda vad som blir bäst för barnen. Och jag vet att det finns lokaler att hyra.

Lennart M Pettersson (S) fortsatte.

– Hela ärendet har skötts väldigt konstigt och vi har inte sagt nej till privat verksamhet men vi vill se alternativ.

Petterson sade också att ledande tjänstemän och politiker haft kontakt med och besökt en av intressenterna under ärendets gång.

– Har ni beslutat vem som ska få det också? Att inte ens ta fram ett underlag känns väldigt sjukt.

Kjell Edlund (S) menade att det blir sämre insyn i ekonomin med ett privat företag. Annica Zetterholm förklarade att förfrågningsunderlaget ger en garanti för kvalité och

Elin Nilsson (FP) berättade att den som känner sig manad kan lämna in ett anbud och att det var ”tråkiga insinuationer” som Lennart M Pettersson kom med.

Gunilla Pihlblad (S) fick sista ordet före ajourneringen av mötet.

– I grund och botten vill vi samma sak. Vi ska ta emot de här barnen.

Mer läsning

Annons