Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Målet nås med en konsult

Inom tio år ska Lekeberg bli en av Sveriges bästa skolkommuner. Målet är uppsatt av politikerna och skolan har anställt en konsult för att jobba vidare med personalen under tre år.

Annons
Golvrullning. Viktor Backman och Alicia Eliason i klass 7A rullar runt på golvet efter att ha löst ett räknetal. ”Dansmattepedagogen” och dansläraren Madeleine Söderberg håller i trådarna.

Per Binach har arbetat som familjerådgivare och familjeterapeut samt med utbildning av skolpersonal de senaste 17–18 åren.

Det handlar om individen, gruppen, gemensamma normer, gränssättning och ett bra arbetsklimat som är grunden för att få elever att trivas och prestera bra i skolan.

– Vi når inte de pedagogiska målen om det inte råder ett klimat i klassen där alla kan ta till sig kunskap, säger han.

All skolpersonal har haft en utbildningsdag och NA var med när föräldrarna i Lekebergsskolan F–6 i oktober träffade Per Binach.

”Börja med er själva”Han berättar bland annat att det måste finnas tydliga konsekvenser när elever går över gränsen. Ett samarbete kring gemensamma normer mellan hemmet och skolan är viktigt. Att inte genomföra konsekvenser spär bara på förakt och vanmakt. Det handlar om vuxenstatus, lärarstatus och föräldrastatus.

Föräldrar som har ”fri uppfostran” sätter en enorm press på andra. ”Varför får inte jag när andra får” menar Binach.

Att vara rak, tydlig, konsekvent och förutsägbar ska balanseras med empati och förmåga till kommunikation.

– Ni måste börja med er själva om ni ska få ordning på era barn, säger han med eftertryck.

Positiva förväntningar och rimliga krav på barnen är det som gäller och Per Binach ställer tre krav på föräldrarna som kommit: Barnen ska vara utsövda, ha gjort läxor och ha ätit frukost.

Stöttar personal– Vi har höga mål och ambitioner, tillsammans når vi dit och min uppgift är att stötta personal och skolledning. Så när det blåser står vi upp tillsammans.

Den 1 februari anställdes även Agneta Birgersson som ny rektor på Lekebergsskolan. Hennes främsta uppgift är att öka skolans måluppfyllelse.

Håkan Söderman (M), ordförande i kultur- och bildningsnämnden menar att det som är intressant att mäta är elevernas resultat.

Han är glad över att Skolverkets uppgifter nu visar att Lekebergseleverna ligger bäst till i länet när det gäller behörighet till gymnasieskolan. Han anser också att de närmare 500 000 kronor som Per Binach kommer att kosta kommunen är väl använda pengar.

– En av faktorerna är att ”samhället” förstår att skolan är viktig och att alla måste vara med på det här.

Läs mer om skolans matematikprojekt i tisdagens tidning

Skolmöte i Lekebergsskolans matsal. Konsulten Per Binach.

Mer läsning

Annons