Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många frågor om skolan

Vad tänker politikerna göra för att skolan och förskolan ska bli bättre? Många frågor ställdes av både personal och föräldrar när Lärarförbundet i Lekeberg i tisdags ordnade debatt på Sparbanksbörsen.

Annons
Rektor Elisabeth Berg förklarade att det kan komma fler önskemål om resurser nästa år. -Jag söker de pengar jag tycker är absolut nödvändiga.

Moderatorn Anders Ståhlhammar inledde med att Lekeberg ligger på 257:e plats av 290 i rankningen ”bästa skolkommun” som Lärarförbundet tagit fram.

– Och vad tänker ni göra för att Lekeberg ska bli bättre?

De 7 partiföreträdarnas svar handlade bland annat om att lägga mer resurser på skolan, att servera närodlad och kravmärkt mat, att göra tidiga insatser och att en bra skola är en god start i livet. Kunskap, trygghet och goda värderingar är nödvändiga liksom att det är viktigt att se till varje individ i skolan. Ett tydligt ledarskap med rätt kompetens på rätt plats är nödvändigt.

– Lekeberg låg på 214:e plats 2006 och nu på plats 257. Vad var det som gick snett?, undrade Anders Ståhlhammar.

Håkan Söderman (M), ordförande i kultur- och bildningsnämnden:

– Det som irriterar mig är att det är ingen som kan tala om vad det är vi gör i Lekeberg som inte andra gör. Lärartätheten är samma nu som 2006. Men jobbar vi på rätt sätt?

Hult inte nöjd med skolan

Kommunstyrelsens ordförande Henrik Hult (C) fick frågan om han är nöjd med skolan.

– Nej, det är inte bra som det är. Men vi måste prata om vilka kunskaper som barnen behöver. Kunskapsmassan måste förnyas och vad är väsentligt i skolan.

Oppositionsrådet Kjell Edlund (S) vill höja skolans status hos invånarna, både vuxna och barn. Han hänvisade också till att Lekeberg får mer statsbidrag om det blir en rödgrön regering. Pengar som han vill satsa på bland annat skolan och barnomsorg på obekväm tid.

En specialpedagog berättade att många pedagoger i förskolan är frustrerade över att de måste sköta maten. Tid som tas från annat arbete med barnen. En nyinflyttad förälder tog upp frågan med fritids i Hidinge som katastrofal.

En annan fråga som både föräldrar och personal tog upp var att skolans rykte måste bli bättre och att en ökad inflyttning i Hidinge/Lanna och Mullhyttan kräver utbyggnad av både skola och barnomsorg. Annars väljer föräldrarna att låta barnen gå i Örebros grundskolor i stället.

”Hotet” från friskolor togs också upp. I stort sett var politikerna eniga om att konkurrensen från friskolor gör att den kommunala skolan måste ”vässa sig”.

Det här vill politikerna göra för skolan om de vinner valet

Håkan Söderman,

Moderaterna

– Vi vill ge ökade resurser till barn med särskilda behov. Vårdnadsbidraget kommer att vara kvar. Vi vill se över rektorsorganisationen och ledarskapet. De som jobbar i verksamheten är viktigast och skall ha ordentliga mål och medel.

Ina Lindström (Örebropolitiker), Folkpartiet

– Jag kan inte lova vad Folkpartiet i Lekeberg skall ge för vallöften. Generellt handlar det om tidiga och rätt insatser. Läraren är skolans viktigaste resurs. Det gäller att ha lugn, ro och trygghet i skolan.

Kristina Jedberger, Kristdemokraterna

– Att skapa en bättre miljö för lärare och personal framför allt i årskurs 3 till 6 på Lekebergsskolan. Att ge skolan arbetsro, inte ha fler mål att följa upp och stödja skolans ledarskap. Det är viktigt med ordning och reda.

Henrik Hult, Centerpartiet

– ”Hidingeproblemet” skall lösas under nästa mandatperiod. Vi skall stötta pedagogisk skolutveckling och lyfta fram goda exempel. En bra skola är en god start i livet.

Kjell Edlund, Socialdemokraterna

– Vi ska ha en bra barnomsorg, även nätter och helger. Individen skall vara i centrum och vi ska ha kamratskap och omsorg om varandra och vi skall sätta in speciella stöd och resurser.

Marianne Ring, Miljöpartiet de gröna

– Det skall handla om sunt förnuft och empati. Miljöpartiet står för solidaritet med människor och djur och vi vill ha en väl fungerande barnomsorg och skola. Barngrupperna får inte vara för stora.

Fanny Gott, Vänsterpartiet

–Vi skall göra satsningar på välfärden. Det skall var ordning och reda i skolan. Vi vill satsa mer resurser till skolan för mer personal. En bra skola är en grundförutsättning för demokrati och rättvisa.

Mer läsning

Annons