Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marknaden tar lite mer plats

Kommande lördag och söndag är det Mullhyttemarken med knallar och hantverkare. Hyttbacken har också blivit uppfräschad med ny asfalt.

Annons
Ny asfalt, Hyttbacken och del av Carlforsvägen har fått ny asfalt. Busshållplatsen har också fått en på och avstigningsramp.

Gamla kiosken är riven och ny asfalt är lagd vid busshållplatsen och parkeringen där marknadsknallar och hantverkare brukar stå.

– Det känns bra att det har blivit så här fint, säger Wivianne Högman, ordförande i Mullhyttans bygdeförening.

Mullhyttans IF och bygdeföreningen arrangerar marknaden gemensamt. Överskottet ger ett välkommet bidrag till föreningarnas verksamheter.

Under lördagen är det knallemarknad med 100-talet försäljare.

– Det handlas friskt så det är jättebra försäljningsläge säger knallarna, berättar Wivianne.

På kvällen är det konsert i Mullhyttans kyrka och Salemförsamlingen har sitt grill- och glasskafé. Salem säljer också fyllda pitabröd. Behållningen av bröden går till Mullhyttans Hem- och skolaförening som bidrag till skolresa. Nytt för året är att det blir mattält och pub vid Sågbacken på kvällen med underhållning.

Söndag är hantverksdag. Växtfärgning, spånhyvling, luffarslöjd, olika textil- och trätekniker och smide demonstreras. Hantverksföremål säljs också. Under söndagen blir det också uppträdande från scenen.

– Det är bara ungdomar som uppträder i år och det tycker vi är jättekul, säger Wivianne.

Söndagen innehåller även veteranbilsutställning och ramsågen är i gång.

– Fiska regnbågslax i Mullån kan man också göra. Vi håller med spö och bete.

I Kvarngården visas fotoutställningar. Dels Sonja och Bertil Nyström med foton över många affärer som förr fanns i Mullhyttan. Det går också att rösta på foton inför nästa års Mullhytte-almanacka.

Frilansjournalisten K-G Ekblom har nyligen slutat på Sydnärkenytt i Lekeberg och tänker nu skriva en bok om Mullhyttemarken och Mullhyttan vid sidan av att han skriver för bland annat Örebrokuriren.se. K-G Ekblom har rötterna i Mullhyttan.

– Föräldrarna hade järnhandel i Mullhyttan under 1970- och 1980-talen. Jag var fem år 1973 när det hölls ett protestmöte utanför affären mot att posten skulle läggas ner. Sedan startade Mullhyttemarken så det blir en tidsaxel i boken från det året och framåt.

Ekblom tänker vara på marknaden både lördag och söndag tillsammans med dottern Emma, 12 år. De ska fotografera och tar gärna emot tips, berättelser och fotografier som kan ingå i boken som beräknas vara färdig lagom till jul eller till nästa vår/ sommar.

– Det känns jättekul. Jag har haft den i tankarna väldigt länge.

En del av allt som händer på Mullhyttemarken

Lördag kväll: Systrarna Lysén sjunger i Mullhyttans kyrka, Musik i sommarkväll.

Vid Sågbacken underhåller Hurrigamz när Stenkullen Bergers kök catering har mattält och pub.

Söndag: Rasmus Håkansson, Oskar Hagsten sjunger och spelar från scenen. Marcus Carlsson underhåller med dragspel. Ett band spelar rock- och countrymusik.

Ramsågen från 1877 är i gång under söndagen mellan kl 11–15. Robert Wallström visar sina färdigheter med motorsågen.

Fiske av regnbågslax i Mullån kostar 50 kronor.

Kvarnen är i gång både lördag och söndag. Hyttkaka och kvarnbröd säljs.

Källa: www. mullhyttemarken.se

Mer läsning

Annons