Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mässa för framtida jobb 

Arbetsmarknadsmässan för skolelever och allmänhet blev lyckad. Mänga fick aha-upplevelser när de gick runt bland utställarna under tisdagen.

Annons
Saft och kakor. Stenkullen Bergers kök och catering bjöd mässbesökarna på förfriskningar.

Premiär var det för kommunen, Arbetsförmedlingen och Lekebergs sparbank att ordna med mässan där 43 utställare, de flesta från Lekeberg, var på plats. Allas gemensamma intresse kan sägas vara att få ungdomar att utbilda sig, skaffa jobb och få företag att växa. Under två timmar kom elever från årskurs sex till årskurs nio i Fjugesta på besök. Några var redan säkra på vad de vill i framtiden, andra inte.

Vad tyckte då eleverna?

– Det här verkar bra och man ser kanske vad man vill bli. Jag vill bli egenföretagare och hålla på med hästar, säger Julia Pålsson klass 8 B.

– Det är bra att de engagerar sig för oss. Jag tror jag ska läsa till lastbilschaufför, tänker klasskamraten My Svensson.

– De visar ganska bra vad det finns för jobb men jag vet inte vad jag ska bli, säger Sara Agelsjö i klass 8 B.

Mässan hölls i före detta Bona Kemi som ägs av NA fastigheter. Drygt 2 100 kvadratmeter lediga lokaler för industri, lager och kontor.

– Vi hjälps åt att leta efter företag som vill in hit och nu får vi en chans att visa lokalerna, säger Joakim Nilsson från NA fastigheter.

Flera gymnasieskolor var utställare och informerade om sina utbildningar. Eleverna kunde ställa frågor om de utbildningar de var intresserade av.

En del av ämnet samhällskunskap i skolan handlar om arbetsmarknadskunskap. Därför var Oskar Axelsson och Maria Kaikkonen från Handelskammaren på plats. De gav tydliga exempel på hur eleverna kunde tänka innan de gav sig in i vimlet av utställare för att få ut så mycket som möjligt av besöket.

– Tänk på att vara er själva där ute, manade Maria.

Ett 30- tal lokala företagare var plats i hallen, även polis och brandkår fanns där. Eleverna blev överraskade av att det fanns så många olika yrken och branscher representerade. LRF hade små kycklingar i bur, Kvinnerstagymnasiet en vandrade pinne och BRA maskiner visade en alkolåsterminal, bara för att nämna några exempel.

Lekebergs kommun satsade på att visa upp verksamhet och att testa blodtrycket var en populär aktivitet.

Studie och yrkesvägledare Karin Nordin Erlandsgård på Lekebergsskolan menar att både elever och företag kan knyta kontakter på det här viset.

Projektledaren och företagslotsen Katrin Trolander var nöjd med dagen.

– Först och främst har vi visat upp bredden av företag och att det finns många yrken som man inte visste fanns. Alla säger att det här var bra ordnat och vi har tänkt att göra detta vartannat år.

Hallen i NA-fastigheters skepp fylldes av utställare men också av besökare från Lekebergs skolor och allmänheten. 43 utställare kom.
Blodtryck. Marcus Gunnarsson i klass 6 A får hjälp med att kolla blodtrycket av undersköterskorna Lisa Leijonborg och Diana Olsén. Kompisarna Talla Wade och Liam Fredzell är med.

Mer läsning

Annons