Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mathörnan blev restaurang

De tillverkar egen ”mat” av trolldeg och säljer låtsasglass. Barnen på Trollebo har fixat egen restaurang.

Annons
Glasskiosk. Emil Eriksson säljer glass till Alex Engkvist. Förskollärare Angelica Bergman ser på.

Mat är i ropet på förskolan Trollebo där 15 barn sedan januari är med i ett restaurangprojekt som går ut på att laga mat, äta den och sälja glass i en låtsasrestaurang. Under onsdagen besöker de den riktiga restaurangen på Lanna Lodge.

– Barnen har förberett lite frågor och ska intervjua personalen. Vi ska fotografera också, förklarar förskollärare Karin Palmér.

Restaurangprojektet kommer från barnen själva som spontant leker i sin mathörna, numera Restaurang blå.

– När vi köpte in nytt material så blev fler intresserade av att vara med och leka. Och nu berättar de om det här varje vecka, säger Karin Palmér.

Frågor om hur man gör köttbullar och hamburgare har väckts och detta praktiseras genom att tillverka i trolldeg som är hanterbart för barnen. Allting dokumenteras på väggen i text och bild.

– Vi lyfter fram barnens egna reflektioner, frågeställningar och tankar och utmanar dem, säger Karin.

Projektet har också engagerat föräldrar som bland annat tagit med en glassreklamskylt och gjort ”saft” med hjälp av vatten och karamellfärg.

– Och de pratar hemma om vad de vill ha i restaurangen.

Glasskiosk. Förskollärare Karin Palmér leker med barnen i glasskiosken.
Mat. Maten tillverkar barnen av trolldeg.
Matbordet. Alex Engkvist och Elvin Domargård väntar på att börja äta i Restaurang Blå.
Dokumentation. Foto och text över restaurangprojektet på förskolan Trollebo.
Frukt och grönt. Vid diskbänken och spisen lagas en hel dem mat.
Vid matbordet. Elvin Domargård, Alex Engkvist, Angelica Bergman och Edvin Jacobsson.

Mer läsning

Annons