Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med fokus på lokalproducerade matprodukter

Ostar, korvar, potatis och bär. Det var några av de lokala matvaror som fanns på lördagens minimässa.

Annons
Ostprovning. Maria Lagerlöf och Gerd Jonsson tar chansen att prova närproducerad ost. Hanna Essbro från Ostbiten i Granhammar berättar och serverar. Foto: Veronica Svensson

Fjugesta. – Jag är intresserad av vad som produceras lokalt. Några visste jag om, men några nya ställen har jag faktiskt hittat här i dag, säger Andreas Ahlborg.

Vi befinner oss i Lindens matsal i Fjugesta, som från att matmässan började klockan 11 har varit helt full av besökare. Fokus är på närproducerat, på lokalt producerade råvaror och mat.

– Närproducerat är i ropet hela tiden, mycket mer än för några år sedan, tycker Hanna Essbro från Ostbiten Granhammar.

Det kan dock vara svårt att veta vad som finns i närheten. Det bekräftas av både besökare och producenter.

– Nu har vi fått lite mer koll på vad som finns, säger Gun och Leif Lewin som är sommarboende i Mullhyttan.

Arrangörer för lördagens mässa är Centerpartiet i Lekeberg, som är nöjda över det stora intresset.

– Det märks att det finns ett behov, säger kommunalråd Charlotta Englund.

En ny måltidspolicy är på gång i Lekebergs kommun, och det är i anslutning till den som partiet vill uppmärksamma vilka producenter som finns i närheten.

– Policyn är ett visionsdokument, och att köpa in så närproducerade varor som möjligt är en viktig del, förklarar Charlotta Englund och Wendla Thorstensson.

Nära. På en karta fanns de lokala producenterna utsatta, och visste man om fler var det fritt fram att fylla på. Andreas Ahlborg fick några nya platser att handla på efter mässbesöket.
Provsmak. Lekhyttans kök och kiosk bjöd på provsmakningsportioner av kycklingfilé eller fläskfilé.
Skapar kontakt. Adam Arnesson från Jannelundsgård tycker mässan är ett bra sätt att få kontakt med ortsbefolkningen.

Mer läsning

Annons