Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Modern mat faller inte alla gamla i smaken

 ”Gyros” och ”matvete” är exempel på nya rätter som centralköket lagar till de gamla på Lindens särskilda boende.

Annons

Många klagar på äldrematen men det finns också de som tycker att den är bra.

– Jag tycker att det är bra mat här men jag är ingen ”fiskvän”, säger en kvinna till NA.

– Jag tycker också att det är bra, annars skulle jag inte gå hit, säger en annan kvinna.

Båda äter rödbetslasagne i Lindens matservering under onsdagen. Mottagningsköket lagar inte mat utan serverar det som centralköket levererar. Gunnar Karlsson går sakta med sin rullator. Han bor på Björken.

– Det är bra, säger han kortfattat.

Carina Eriksson är enhetschef för vårdboendet på Linden med fem avdelningar. Hon berättar att de är nöjda med köket förutom att maten har blivit för modern för de gamla. De vill ha mat som de känner igen.

– Gyros, det vet man inte vad det är om man är 90 år. De vill ha husmanskost och potatis.

Förra året startade brukarråd både på Linden och det andra särskilda boendet Oxelgården.

Nu ska även kostråd startas med personalen. Meningen är att matfrågorna ska väckas här.

– Maten är en viktig fråga för våra äldre och att man gärna ser en annan inriktning mot husmanskost. Vi skulle gärna laga mat själva på våra boenden om vi hade möjlighet, säger Carina Nilsson, chef för vård- och omsorgsförvaltningen.

I slutet på förra året framförde hon klagomål på maten från boende till politikerna i nämnden. Men några direkta reaktioner från politikerna har inte kommit.

– Jag skulle vilja att de gamla också skulle kunna välja mellan potatis eller ris. Eller om de vill avstå fisk och välja något vegetarisk i stället. Och välja sallad. Det kan skoleleverna göra, fortsätter Carina Nilsson.

Hon berättar också att temaveckor med mat, till exempel ”irländsk vecka” bara har gjort de äldre förvirrade.

– De förstår inte och tycker att det är konstigt. Jag tycker att de boende som betalar cirka 3 500 kronor i månaden för maten ska få valuta för pengarna.

Carina Nilsson förklarar att kostchefen Fredrik Kämpenberg nu bokats in till ledningsgruppen för att de gemensamt ska utveckla maten för de äldre. Som det är i dag förekommer det att personalen slänger mat för att de bedömer att de gamla inte kan äta den.

– Ibland gör vårt kök bedömningen att vi inte kan ha till exempel lever. Då gör vi köttbullar i stället. Häromdagen var det musselsoppa och de gamla bara ratade den. Det är synd när vi får slänga mat för det är ett slöseri, tycker Carina Eriksson.

Avdelningarna mejlar och personalen framför sina åsikter genom att skriva kommentarer på matsedlar till centralköket när det är mat som inte fungerar.

– Även när något är bra så skriver vi det så att vi kan få tillbaka den rätten, säger Carina Eriksson.

Hon är ändå hoppfull om att det ska bli bättre med maten.

– Nu har Fredrik Kämpenberg gett ett löfte till mig att det ska bli mer husmanskost.

Mer läsning

Annons