Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mörkt hus förvånar politiker

Det stora huset Kastanjen i Fjugesta har både ytterväggar och tak som är klädda med mörk fibercement. Detta gör byggnaden unik i Sverige. Men det finns kritiska röster mot färgvalet.

Annons
Framsidan på Kastanjen. Här blir entrén för hyresgäster och omsorgens verksamhet.

Fibercementplattorna sätts fast enligt samma princip som eternitplattor. Men medan Eternit innehåller asbestfiber som förbjöds på 1970-talet innehåller fibercementen mera miljövänliga cellulosafiber.

Arkitekten Jonas Kjellander från Sweco Architect AB i Örebro har tidigare ritat och planerat husen vid torget i Fjugesta samt Oxelgården. Hus som har ljusa fasader. Han har även ritat Kastanjen med fasad och takmaterial. Skanska AB bygger Kastanjen på uppdrag av Lekebergsbostäder AB.

– Fibercement har funnits ganska länge och fasaden på Behrn arena och vissa partier på Svea Park i Örebro har det. Det som är ovanligt med Kastanjen är att både fasaden och taket har samma material. Det tror jag inte har hänt i Sverige förut, säger Jonas Kjellander.

Valet av färg på fasaden och taket har en del Lekebergsbor reagerat på. De uppfattar byggnaden som väldigt mörk, nästintill svart. Byggnadsnämndens ordförande Britt Åhsling menar att hon inte visste hur fasaden skulle se ut när de lämnade bygglov.

– Jag hade inte en aning om färgerna och vet just inget om fasaden. Men jag tycker att det ser knepigt ut, förskräckligt. Jag tog för givet att det skulle stämma in med övriga färger i omgivningen.

Gösta Jedberger som är ordförande i vård- och omsorgsnämnden trodde inte heller att huset skulle bli så mörkt.

– Det är Lebo som har beslutat det här ihop med byggnadsnämnden. Min egen tro var att det skulle se ut som Oxelgården.

Läs mer i torsdagens NA

Fibercement kallas de mörkblå och svarta plattor som klär tak och fasad på de två stora huskropparna på Kastanjen. Plattorna består av cement och cellulosafiber.

Mer läsning

Annons