Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mottagningsköket stjäl tid

Personalen på Hidinge nya förskola tycker inte att de gör bra arbete med barnen när de samtidigt måste sköta mottagningsköket.

Annons
Carola Karlsson tycker att det är svårt att hinna med både maten och barnen. - När vi har 15-timmarsbarnen här också då är det kris.

– Vi anser att vi skall ägna tiden åt barnen. Inte arbeta i köket. Och vi har inte fått mindre antal barn så behovet av någon som sköter köket finns,

– Innan och efter lunchtid blir det endast en personal som har ansvar för en avdelning själv. Detta på grund av att en har köket och en måste ta ut rasten, säger förskollärare Kerstin Kullberg.

Personalen menar också att hygienfrågan är viktig, speciellt vid magsjuketider.

På Hidinge nya förskola finns avdelningarna Nyckelpigan, Humlan och Fjärilen. Knappt 60 barn med tre personal på varje avdelning.

Kerstin har precis ställt fram lunchen på avdelningen Fjärilen tillsammans med sina kollegor. I dag är det 15 barn som äter kebabgryta med ris. Personalen sitter vid varsitt bord och serverar maten. Tre dagar i veckan äter även ett tiotal ”15-timmarsbarn” lunch på förskolan.

I februari 2010 omfördelade rektor Marianne Liljenskog Gunnarsson resurserna på förskolan i Hidinge/Lanna så att det fanns en person som kunde ägna sig åt beställning av matvaror, mottagning, matlagning och disk i mottagningsköket. Totalt 12 timmar i veckan. Men från årsskiftet har den här personen försvunnit. Ekonomin satte stopp. Nu får en personal från respektive avdelning sköta köket en dag i veckan enligt ett rullande schema.

– Vi har tagit upp detta på en arbetsplatsträff med rektor men hon säger att det inte finns några pengar, förklarar Kerstin Kullberg.

I tisdags hade Lärarförbundet och Kommunal en förhandling med förvaltningschef Ewa Lindberg på kultur- och bildningsförvaltningen om problemet. Beskedet blev att det inte finns pengar till en särskild tjänst i mottagningsköket på Hidinge nya förskola. Och samma sak gäller även övriga förskolor i kommunen med mottagningskök.

Lärarförbundet har nu tillsatt en arbetsgrupp som skall ta reda på hur mycket tid som ägnas åt mathantering på förskolorna.

– I den nya läroplanen ställs det högre krav på oss förskollärare med ett ”övergripande ansvar för verksamheten”. Vi anser att den pedagogiska verksamheten skall prioriteras och inte mathantering. Det är ett stressmoment när någon av oss är i köket. Vi hinner inte göra lika mycket med gruppen. Två personal hinner till exempel inte gå med barnen i skogen den dagen.

– Det behövs mer pengar till det expanderande Lanna om de vill ha kvalité, menar förskollärare Toni Runesson.

Mer läsning

Annons