Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nalavi laddar för kalabalik

I kväll går ridån upp. Då spelas bygdespelet ”Kalabaliken i Nalavi” upp i Fältväbelsgården i just Nalavi. Bygden inramas under helgen av tillresta Karolinersoldater som började bygga upp sin lägerplats i går.

Annons
Förberedelser. Tältresning och vapenkoll för trädgården i Nalavi tillbaka till 1713.

Nalavi. Lisbeth och Rolf Axelssons trädgård fylls av fler och fler gäster, allt medan Lisbeth förbereder middagen för alla besökarna. Besökarna är från Lif Compagniet som är ett militärkulturhistoriskt sällskap.

– De utgör en fond till skådespelet, och har en inledande och en avslutande statistroll, berättar Lisbeth, som har skrivit manus till helgens skådespel. De troligtvis mest långresta gästerna är Linda Wentworth Quinn och hennes son Relief från Vermont i USA.

– Vi skulle besöka Sverige och googlade då efter andra som höll på med ”reenactment” (historiskt återskapande).

Inför besöket fick de kontakt med Lif Compagniet och ska nu vara med i helgens övningar, Linda som trummare och Relief som soldat.

En annan tillrest Karolin är Anders Larsson från Uppsala, som förbereder sig för att vara officer under morgondagen (läs i dag).

– Det blir första gången som officer, konstaterar han.

På verandan rensar Lisbeth Axelsson jordgubbar på löpande band. Till middagsgäster har hon nämligen 40 Karoliner.

FAKTA

Under helgen kommer bygdespelet ”Kalabaliken i Nalavi” spelas upp tre gånger.

Ett fåtal biljetter finns kvar. Med anledning av helgens bygdespel samlas Lif Compagniet och går in i rollen som Karoliner.

”Som lajv fast under mer ordnade former”, enligt en av medlemmarna. På lördag förmiddag kommer militärhistorikern Einar Lyth leda en exercis med olika stridsmetodiska försök.

Amerikansk karolin. Relief Wentworth Quinn från Vermont.

Mer läsning

Annons