Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nalavibönder i bråk med soldater

I år är det 300 år sedan kalabaliken i Bender. Samtidigt inträffade en annan kalabalik, på hemmaplan i Nalavi. Detta mindre kända drama ska nu förvandlas till teater, ”Kalabaliken i Nalavi”.

Annons
Bråket mellan bönderna i Nalavi och karolinerna varade i tre dagar. Här ser regissören Gunilla Pihlblad hur karolinerna slår ner Nalavibonden Olof som inte vill att drängen Mårten ska bli soldat. Foto: Jan Wijk

Solen lyste från en klarblå himmel, men det blåste ganska kraftigt när skådespelartruppen genomförde sin första repetition i storgrupp utomhus i går. Emellanåt fick aktörerna lägga örat i rätt riktning för att höra varandras repliker. Manusbladen delade plats i händerna med gamla grepar och räfsor.

– Nu ska vi höra stoj och upprörda röster, instruerar regissören Gunilla Pihlblad.In på scenen, det vill säga den öppna ytan mellan några av Fältväbelgårdens uthus, stormade ett gäng skådespelare.

– Du mister huvet om du gör värvningen om intet, hördes repliken.

Och det är precis vad det handlar om: hur drängen Mårten på Nalavi värvas till Karl XII:s armé, men hur byfolket vill ta tillbaka honom. Inte behövs han i kriget, han behövs bättre i byn. Kriget kan kungen sköta bäst han vill. Men pappret är påskrivet och att dra sig ur är i princip att desertera

Mer läsning

Annons