Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Naturen som plats för firande

Flertalet mammor och även andra familjemedlemmar deltog på söndagen i morsdagsguidningarna vid Trystorps ekäng.

Annons
Över stock coh sten på smala stigar gick en stor del av färden.

Blåser det fortfarande lika mycket? Är det på väg att klarna upp eller mörkna på himlen?

Inne under de täta lövkronornas tak är besökaren avskärmad från omgivningen. Efter över ett sekel utan slåtter på platsen, har skogen helt tagit över. Endast enstaka gläntor återstår, där de första midsommarblomsterna precis har slagit ut.

”Rymlingar”, från början odlade blommor såsom gullris och solstjärna som sen kommit att växa i fria naturen, skvallrar även de om den aktivitet som en gång pågått på platsen.

Anledningen till söndagens aktivitet var att njuta av naturen, i samband med firandet av mors dag.

– Jag fick kaffe på sängen i morse. Sen ville Felix göra mig sällskap så det blev att han hämtade sig en smörgås och åt i sängen han också, säger Eva Sääv, som kommit med sin familj, sin man Bengt och sönerna Felix och Ludvig från Snavlunda.

– Min egen mamma kan jag inte fira i dag, eftersom hon är bortrest. Och Bengts mamma blev firad i går i och med att han hjälpte henne flytta. När jag ändå ville åka bort en stund hemifrån blev det att vi åkte hit.

Även Åsa Eriksson hade hela sin familj med sig till reservatet. I yngre år bodde hon i Edsberg och cyklade ofta till Trystorps ekängar. Nu åker hon med sin man och barnen Ingrid, Adam och Elsa när hon vill besöka samma plats.

Och visst har även Åsa blivit firad.

– Jag vaknade före mamma. Så jag skrev ett brev där det står Grattis mamma, berättar äldsta dottern Ingrid, 9 år.

Guiden Daniel Gustavsson hittar många olika växter att visa för dem som går med runt i reservatet. En äventyrlig stig leder rakt över en enormt stor ekstam, där en trapp finns för att möjliggöra passerandet över. En annan stam, upptäcker Ingrid strax efteråt, är helt ihålig och man kan nästan krypa rakt igenom den.

Väl tillbaka vid reservatets början smakar de medhavda matsäckarna bra.

Som arrangör till guidningen stod Hopajola, Naturskyddsföreningen, Studiefrämjandet och Länsstyrelsen.

Mamma Eva Sääv fick på mors dag först frukost på sängen, och sedan en utflykt ut i naturen med sönerna Felix och Ludvig.

Mer läsning

Annons