Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Naturskolan och Komtek i nya lokaler

De har nyligen flyttat in i paviljongen vid Lekebergsskolan. Lokalerna delas med kommunens dagbarnvårdare.

Annons
Lödning. Teknikpedagog Cathrine Skagersten med lödkolv i Komteks nya lokaler i Fjugesta.

Paviljongen har förut bland annat använts av grundskolan och förskolan, men nu ska verksamheten inriktas mot teknik och natur. Naturskolan startade 2010 och sedan 2014 har Lekebergs kommun Komtek i egen regi där basen är kvällskurser. Komtek har lånat lokaler i Lekebergsskolan och de avgiftsbelagda kurserna har genomförts för barn mellan 7 och 12 år.

– Vi har teknik, lek och teknik, design som grundkurser där vi bygger föremål som lyser, rör sig och låter. I kurs två bygger vi till exempel en svävare, berättar Cathrine Skagersten som är teknikpedagog.

Dag Stranneby är initiativtagare till Komtek i Lekeberg.

– Det har fungerat bra men just lokalfrågan har varit lite ”stökig”. Nu ser vi bra möjligheter att samverka med Naturskolan och planerar för hösten, säger Dag och nämner naturen och geologin samt traktens rika historia med bergshantering, järnmalm och stål som flera exempel att samverka kring.

– Det är viktigt att ungarna ges ett slags intresse förutom tv-spel, menar Stranneby och hoppas att Komtek också kan väcka ett intresse för studier inom naturvetenskap och teknik.

Barnbibliotekarie Ulla Winroth lyfter fram litteratur som beskriver många möten med naturväsen som ”Näcken” och ”Skogsrå”.

– De fanns i sina olika miljöer och finns med som en del av vårt kulturarv, säger hon. Mattias Claësson är naturpedagog och berättar att han tillsammans med Komtek vill sporra barn att satsa på teknik. Mattias söker samarbete med både företag och industri och för en dialog. Dessutom planerar han en fortbildning för förskollärare som kanske startar i höst.

– Vi går ut och frågar ”vad vill ni veta mer om teknik”, säger Mattias.

Lokalerna som Komtek och Naturskolan har är cirka 120 kvadratmeter med två salar och två mindre rum. Paviljongen ligger nära Lillåns vattenpark och här skulle till exempel sommarläger och andra roliga aktiviteter kunna erbjudas. Naturskolan erbjuder annars ett program till den vanliga skolan och använder sig också av friluftsgården Sixtorp vid sjön Multen.

Ulrika Karlsson- Arne jobbar extra med Naturskolan. Hon har ett stort jaktintresse och jobbar som frilansjournalist.

– Jag brinner för att få ut barnen i skogen för att ge naturupplevelser.

En stor trälåda med pälsen från ett lodjur, en konstgjord kungsörnsklo, en uppstoppad kanin och många andra naturföremål väcker nyfikenhet.

– Man ska kunna känna och uppleva naturen.

Komtek och Naturskolan i nya lokaler. Mattias Claësson, naturpedagog, Ulrika Karlsson-Arne, jägare och frilansjournalist, Cathrine Skagersten, teknikpedagog, Britt Eklöf, naturpedagog, Kumla och Ulla Winroth, barnbibliotekarie i Lekeberg.

Komtek och Naturskolan

Komtek är en kommunal teknik- och entreprenörsskola där barn och ungdomar skapar, experimenterar och löser tekniska problem. Komtek kan arbeta inom skolans ram men också med fritidskurser.

Naturskolan är en pedagogisk resurs i kommunen som inbjuder till aktiviteter som väcker nyfikenhet. Naturskolan skapar ett naturvetenskapligt intresse hos barn för den tätortsnära naturen.

Mer läsning

Annons