Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu skyndas utredningen på

Försvarsmakten kan komma att snabba på utredningen om vilka områden som skall avgränsas runt landets skjutfält. Orsaken är den uppmärksamhet som vindkraftsprojektet Kronoberget väcker.

Annons

Cecilia Häckner på Försvarsmakten Högkvarteret ser möjligheter till öppningar och tänker snabba på utredarna.

– I längden tror jag att det blir svårt att hålla det här området i Kilsbergen. Man kanske kan minska det och ha ett antal stråk i stället för en cirkel. För det här projektet känns det angeläget att få fram ett svar så fort som möjligt. Men jag kan inte säga när det blir.

I Kilsbergen handlar det om en radie på 20 kilometer kring Villingsbergs skjutfält. Försvarsmakten vill ha hinderfria områden för sitt Close Air Support, CAS, som används vid samövningar mellan flygförband och markförband.

Eftersom Kronobergsprojektet med sina 20 vindkraftverk ligger innanför området har Försvarsmakten i nuläget avgörandet i sin hand. Skjutfältet är ett riksintresse för totalförsvarets militära del och det är ett intresse som väger tyngre än riksintresset när det gäller vindbruk.

Försvarsmakten har redan aviserat att tre av de planerade vindkraftverken måste begränsas i höjd. I avvaktan på utredningsresultatet motsätter man sig ett tillstånd till Kronoberget.

Om utredningen kommer fram till att vindkraftsprojektet kan accepteras så gäller lägre höjderna för tre av verken.

Mer läsning

Annons