Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu spolas isen

Under onsdagen spolades is på rinken vid Lekebergsskolan. Men på Hidinge skola har det funnits is sedan början av december och här roar sig eleverna med att åka skridskor på rasterna och efter skolan.

Annons
Eleverna på Hidinge skola gillar att åka skridskor. Föräldern Håkan Berglund sköter spolningen frivilligt varje vecka.

Efter att NA skrivit om att kommunen varken plogar eller spolar rinken vid Lekebergsskolan blev det plötsligt både plogat och spolat genom kommunens försorg i tisdags/onsdags. Redan till helgen eller senast till jul är isen klar för åkning. Fast på Hidinge skola finns redan en välspolad isbana. Föräldern Håkan Berglund håller i vattenslangen.

– Jag anmälde intresse och startade med det här 2002 redan innan mina barn hade börjat åka skridskor, säger han.

Håkan Berglund berättar att det tar cirka 8 timmar att få upp istjockleken för att den ska gå att åka på. Sedan räcker det med att spola ett par timmar någon gång i veckan. Han märker att intresset bland eleverna att åka har ökat sedan förra vintern.

– Men det är svårt att få kommunen att spola. Fast de sköter plogningen och det är det som är tungt. Rektor har beslutat att det får kosta 950 kronor per gång, säger Håkan Berglund.

Eleverna verkar också vara mycket nöjda. Moa Ramberg, 12 år, och Ella Halldén, 10 år, är med i elevrådet och kontaktade NA under onsdagen.

– Det är bra att vi har is så att man kan åka både på fritids och i skolan, säger de.

– Det här är suveränt både för skolverksamheten och för fritids. Varje lunch är de här och vi har också organiserad rastverksamhet med skridskoåkning och skridskolek, berättar läraren Maria Lundqvist.

En välskolad isbana finns även vid Backa i Kvistbro och här går det även att grilla för de som vill ha det riktigt mysigt. På Tulpanens skola i Fjugesta har en förälder, Mats Alexandersson, skrapat och spolat isen men den är inte helt klar än. På Mullhyttans skola finns åkbar is. Här är det Göran Modig, vaktmästare i Mullhyttans IF som spolar.

Nu spolas is på Lekebergskolans rink.

Mer läsning

Annons