Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya kommunfullmäktige tar form

UPPDATERAD. I kväll sammanträder kommunfullmäktige i Lekeberg i Lindens samlingssal. Bland annat tas budget för 2015 och en ny skattesats.

Annons
Kommunfullmäktige. Från ett tidigare sammanträde i Lindens samlingssal när det var många åhörare.

Det blir en hel del nya ansikten i kväll då 14 av 35 ledamöter är nya. Av dessa har fem varit ersättare tidigare. Sverigedemokraterna har fått fyra platser och har också fyra namn att besätta stolarna med.

Ett nytt presidium ska väljas med ordförande, förste vice ordförande och andre vice ordförande. Här föreslår Moderaterna att Britt Åhsling (M) ska bli ny ordförande i kommunfullmäktige.

Frågor som ska beslutas är bland annat MER-plan för 2015 och långtidsplan för 2016 och 2017. Lekebergsalliansen med C, M, FP, KD och MP har egen majoritet. Socialdemokraterna kommer att ha ett tilläggsyrkande och vill satsa ytterligare pengar. Framtidspartiet har också flaggat för att de kommer att presentera ett eget förslag. Förutom budget kommer en ny Va-taxa och renhållningstaxa att beslutas och ett par tomtköp ska godkännas.

Under kvällen besvaras även Kristdemokraterna i Lekebergs motion angående att sätta upp en snabbladdningsstolpe för elbilar Fjugesta. Att sätta upp en offentlig snabbladsstolpe i Fjugesta kan få positiva effekter, både på miljön och den fortsatta utbyggnaden av infrastruktur för laddning av elbilar. "Kommunen skulle med en sådan satsning ligga i framkant och visa vägen för andra aktörer. Egentligen är det ju ingen primär kommunal uppgift att tillhandahålla en laddstolpe, men finns det ingenstans att ladda sin elbil, blir det svårt att äga och använda en sådan i vår kommun", skriver KD i ett pressmeddelande.

- Detta kan även bli en bra resurs för kommunens egna elbilar och en möjlighet att inskaffa fler. Det behövs laddställen för elbilar för att nå både kommunens mål om användningen av miljöklassade bilar och för att nå de nationella miljömålen, säger Jonas Hansen (KD).

Sammanträdet börjar klockan 18.30.

Mer läsning

Annons