Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt storbygge på gång

Kommunen utreder hur boendet för äldre i Lekeberg ska bli i framtiden. Ett konkret alternativ för ett storbygge finns.

Annons
Här planeras för en ny Gruppbostad och ett särskilt boende. Söder om Södergatan i Fjugesta.

Intill Södergatan med utsikt över ängsmark och skog är det tänkt att bli en gruppbostad med totalt tio lägenheter som byggs på kommunens mark. En huvudbyggnad med sex lägenheter och det finns planer på ytterligare fyra lägenheter i två friliggande ”backstugor” intill. Allt blir i markplan med trädgårdsmöjligheter.

I nästa etapp finns planer på att bygga ett särskilt boende med en huvudbyggnad i två plan i närheten av gruppboendet. På bottenplanet gemensamhetsutrymmen med bland annat motion, friskvård och kök.

– På övervåningen vill vi flytta in hemtjänsten som i dag är i före detta Klaessonhuset. Men också sjukvårdsenheten med sjuksköterskor, arbetsterapeuter och nattarbetare, förklarar vård- och omsorgschef Carina Nilsson.

Tanken är sedan att bygga på huvudbyggnaden med tre olika ”längor” i markplan. I varje länga blir det åtta lägenheter som kommer att ha trädgårdstäppor alldeles utanför dörren. Finns det sedan ytterligare behov av särskilda boenden i framtidem går det att bygga på med fler ”längor”.

– Det som tilltalar oss är att vi inte behöver bygga så stort på en gång. Vi vill att man ska göra 1-2 rumslägenheter och kunna bygga flexibelt. Ett förslag om lägenhetsytan ska upp på nämnden nu på tisdag, berättar Carina Nilsson.

Kommunstyrelsens arbetsutsutskott har redan fått uppdraget av kommunstyrelsen att göra en beställning på en ny detaljplan för området söder om Södergatan.

– Första steget är sedan beslut om gruppbostaden. Vi hoppas att vård- och omsorgsnämnden fattar ett beslut om att kommunstyrelsen ska äska pengar. Byggstarten kan bli hösten 2015, tror Carina Nilsson.

Få lägenheter i Lekeberg är i dag anpassade för äldre som blir allt fler och behöver särskilda boenden. På kort sikt finns en lösning och det är att gruppbostaden med 8 platser på Oxelgården flyttar till den gruppbostaden som ska byggas vid Södergatan. Då frigörs lika många platser för särskilda boende.

– Om man tittar på prognosen för befolkningsutvecklingen så måste vi rusta för framtiden, säger Carina Nilsson.

I januari startade en förstudie kallad ”Boende för äldre i Lekeberg” med enhetschef Henrik Westerling och arkitekt Christina Collste-Nilsson. En del av deras uppdrag var att ta fram en förstudie för ett nytt särskilt boende. Man har tittat på två andra alternativ också, tomten vid Fastigheten Käppen, Storgatan, och tomten nedanför Wasa Sweden men anser att marken söder om Södergatan blir det bästa alternativet.

Mer läsning

Annons