Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oenighet om naturturism

Politikerna är oense om projektet naturturism i Kilsbergen. Efter omröstning i kommunstyrelsen ska projektet arbetas in i kommunens översiktsplan.

Annons

 Två personer, Roland Nolin och Håkan Rhodén vill att kommunen aktivt tillsammans med företagarna ska arbeta igenom och remissbehandla ett förslag om naturturism.

Enligt dem är ett planförslag som innefattar naturturism utan industriell vindkraft livsavgörande för företagsutvecklingen i Lekebergs kommun.

Vill visa upp förslagetProjektet som redovisats för kommunledningen bör redovisas för kommunens beslutsorgan, tycker Nolin och Rhodén. De menar också att kommunen har en skyldighet att tillmötesgå kommunens egna företagare. Enligt dem ska planförslag naturturism ut på remiss och därefter ställas ut för kommuninvånarna.

I tisdags beslutade kommunstyrelsen att hänskjuta frågan till kommunens översiktsplanering och att projektet naturturism ska att ingå i arbetet med revidering av översiktsplanen under 2012. Alliansen vann efter votering med siffrorna 7–6.

Socialdemokraterna, Framtidspartiet och Miljöpartiet reserverade sig och Kristine Andersson (S) formulerade ett tilläggsyrkande som (FL) och (MP) stämde in i.

– Alliansen som säger sig vara företagsvänliga och värnar om småföretagen är inte det mot de lokala entreprenörer som har idéer om att utveckla turismnäringen i vår kommun.

Kristine Andersson menar att Alliansen väljer att stötta ett globalt företag som Stena genom att skyndsamt driva igenom vindkraftsplanen men när det gäller lokala företag och entreprenörer så hänvisar man till den revidering av översiktsplanen som är beställd.

– Vari ligger logiken? Vill Alliansen inte att vi ska ha en hållbar utveckling av företagandet i kommunen, undrar Kristine Andersson.

Oppositionen yrkade också på att ärendet om naturturism skyndsamt handläggs av kommunens näringslivschef.

Naturturism enligt Thomas Welanders koncept

... går ut på att främst locka turister från europeiska länder som Tyskland, Holland och England.

... innebär bland annat ett trädboende söder om sjön Trollkarlen i Kilsbergen.

... är kopplad till många aktörer i kommunen med boenden, guider och aktiviteter.

... innebär en investering under de första åren på cirka 10 miljoner kronor.

... kan ge mer arbetstillfällen och inkomster till kommunen är vindkraften.

Mer läsning

Annons