Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oenigt om upphandling

Kommunstyrelsen kunde inte enas om att anta förfrågningsunderlaget för ett HVB-hem

Annons

Frågan kom från en oenig kultur- och bildningsnämnd, KUB, och ska nu vidare till kommunfullmäktige den 15 juni. I förfrågningsunderlaget regleras hur Lekebergs kommun vill att ett HVB hem för ensamkommande flyktingbarn ska fungera och det riktar sig till privata entreprenörer.

– De som inte lever upp till kvalitetskraven får inget avtal. Det som också är positivt är att vi öppnar upp för mindre grupper och alltså kan skriva avtal med flera entreprenörer. Får vi inga lämpliga så får vi fundera hur vi ska göra, säger Wendla Thorstensson (C), kommunstyrelsens ordförande.

Socialdemokraterna har krävt en utredning om HVB hem ska drivas i kommunal eller privat regi men har röstats ner av Lekebergsalliansen. Under tisdagens möte med kommunstyrelsen ville Socialdemokraterna återremittera frågan men röstades åter ner. Det slutade med reservation. Socialdemokraterna deltog sedan inte i beslutet att kommunfullmäktige ska ge KUB uppdraget att anta det vinnande anbudet.

– Vi har pratat med flera kommuner i länet som driver det här själva. Lämnar vi allt till en privat aktör kommer vi att få begränsad insyn och en sämre ekonomi till den verksamhet vi har ansvar för, säger oppositionsrådet Kjell Edlund (S).

Mer läsning

Annons