Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oppositionskritik mot folkomröstning

Oppositionen kritiserar Alliansen för deras förslag om att hålla en lokal folkomröstning om vindkraftsprojektet Kronoberget.
– Är de oense inom sina partier, undrar Kerstin Leijonborg från Framtidspartiet.

Annons

 Allianspartierna lämnade under tisdagen en motion till kommunstyrelsen om att hålla en lokal, rådgivande, folkomröstning om Stena Renewables planer på en vindkraftspark i Kilsbergen. Nu reagerar två av oppositionspartierna. Kerstin Leijonborg (FL) undrar om det är värt priset att ha en folkomröstning.

– De har makten. Har de inte förstått det? Det här är att säga ifrån sig ansvaret och det är feghet tycker jag. Dessutom kostar det en massa pengar att hålla en folkomröstning. Jag tycker att det här är på ”nybörjarnivå”. Men för att få fram demokratin är det kanske bra. Alliansen har inte varit utanför ”sin egen krets”.

– Det ser ut som om de inte har kommunstyrelsens ordförande (läs Henrik Hult) med sig eftersom de inte har tagit detta beslut i vanlig ordning.

Kerstin Leijonborg och oppositionsrådet Kristine Andersson (S) delar uppfattning när det gäller alliansens motion.

– De hade kunnat väcka frågan i Kommunstyrelsen och sparat tid. När vi hade arbetsutskott den 10 oktober tillstyrkte Alliansen Stenas ansökan och det gjorde (S) en skriftlig reservation mot. Vad är det nu som har hänt som gör att de plötsligt vill lyssna på synpunkter?

Kristine Andersson önskar i stället en öppnare planprocess om vindkraften med studiecirklar bland folk i de olika kommundelarna. Hon tänker även ställa en fråga i kommunfullmäktige den 24 november om varför det är så bråttom med ett beslut när det snart kommer en ny vindkartering för hela landet.

– Ska det vara en folkomröstning tycker jag att man ska fråga folk vad man ska använda området i Kilsbergen till och inte bara om Stenas etablering.

NA fick under onsdagen inte kontakt med Vänsterpartiet eller Miljöpartiet. Gerry Milton från Sverigedemokraterna ställer sig positiv till en folkomröstning men tror inte att det går att lösa rent administrativt.

Läs mer om detta i torsdagens NA

Mer läsning

Annons