Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Överlevare reser fortfarande

Han är en av tiotalet överlevare från nazisternas koncentrationsläger som fortfarande reser runt i Sverige och berättar om förintelsen. De starka berättelserna griper tag i alla.

Annons
Överlevaren Mietek Grocher föreläser för eleverna i Lekebergsskolan och visar hur han frös under

Mietek Grocher är 85 år, kommer från Polen, och pratar nästan oavbrutet i två timmar. Ingen i Lekebergskyrkan kan värja sig mot hans känslosamma berättelser.

Mietek har sett fruktansvärda övergrepp mot människor, överlevt nio koncentrationsläger, förlorat sina närmaste och bett om att bli skjuten. De flesta upplevelser som vi ”vanliga” har, verkar bagatellartade i jämförelse med hans.

Mieteks röst spricker ofta och flera i publiken snyftar under berättelsen som utspelas under fem och ett halvt fasansfulla år från tiden i Ghettot i Warszawa 1940 till befrielsen i Tyskland i maj 1945. Då var Mietek drygt 16 år gammal.

Han har sett spädbarn och deras mammor mördas, han har sett barn torteras och plågas till döds, hans syskon och föräldrar dog i koncentrationsläger.

Själv undkom han döden gång på gång. Bland annat överlevde han ”dödsmarschen” mot Sachsenhausen när 30 000 koncentrationslägerfångar dog på vägen.

Röda Korsets vita bussar tog honom till Sverige och det nya livet i Västerås. Kanske för att kunna skriva och berätta om sitt liv.

Hur kan en människa klara av så mycket sorg?– Du vet, jag tycker mycket om att lyssna på klassisk musik, säger Mietek stillsamt.

Han har under 30 år rest runt i skolor, kyrkor, ungdomsgårdar och föreningar med samma budskap: Detta har hänt mig och får inte hända igen.

Lekebergsskolans åttor och nior hade för tre år sedan en föreläsare om förintelsen, Sioma Zubicky.

– Men han är för gammal nu och reser bara i Stockholmsområdet, säger Liza Persson som är SO-lärare.

Hon berättar också att eleverna har läst om förintelsen, sett filmer och läst texter.

De hade även förberett frågor till Mietek.

Evelina Åkerberg, 9D, uttrycker vad många känner.

”Man skäms”

– Det var rörande. Man läser en sak men det är en annan sak att höra det.

Klasskamraterna Edvin Bergsten och David Agelsjö håller med. Efter föredraget gick de fram till Mietek och frågade om hans bok ”Jag överlevde” som de tänker köpa.

– Jag är intresserad av andra världskriget och det här är jätteintressant. Så det var roligt att skolan bjöd in honom, säger Edvin.

– Ja, det var starkt att lyssna på och så skäms man över hur bra man själv har det, menar David.

Eleverna på Lekebergsskolan blev djupt gripna av berättelserna från koncentrationslägerfången Mietek Grocher.

Mer läsning

Annons