Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oxelgården anmäls för låg bemanning på nätter

Demensboendet Oxelgården i Fjugesta har anmälts till Socialstyrelsen för ”farligt låg bemanning på nätter och helgkvällar”.

Annons

– Vi vill utöka bemanningen, men pengarna räcker inte, säger Kent Runesson (C), ordförande i Vård- och omsorgsnämnden.

Det är en privatperson som anmält Oxelgården efter att en anhörig som bor där vid upprepade tillfällen varit uppe och gått själv på nätterna, trots att det innebär fara för personens hälsa.

Demensboendet består av två våningshus, 40 personer bor där.På helgkvällar och nätter består bemanningen av två personer, trots att det är stora avstånd mellan avdelningarna.

Kent Runesson håller med om att bemanningen inte är helt tillfredsställande.

– Vi har äskat medel till högre bemanning i ett par års tid, men budgeten räcker inte till. Vi kan flytta resurser, men då drabbas någon annan verksamhet, säger han.

Ingen lagstiftningEnligt Sayran Khayati, jurist på Socialstyrelsen, finns det ingen lagstiftning som reglerar bemanningen på demensboenden. Däremot är den som ansvarar för verksamheten, i det här fallet Vård- och omsorgsnämnden, skyldig att säkerställa att verksamheten är av god kvalité och att bemanningen räcker till. Kent Runesson säger att bemanningen ska ses över.

– Vi planerar att utöka personalen, helst under året om det går att lösa ekonomiskt. Vi kommer även äska pengar till mer personal i nästa års budget.

Mer läsning

Annons