Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Parad tillbaka till förr i tiden

Vikinga- och medeltidsmarknaden på hembygdsgården i Högan har blivit en tradition i Fjugesta. I 15 år har elever från fjärde klass på Lekebergsskolan varit med och arrangerat marknaden.

Annons
Vikingar och riddare. Fjärdeklassare från Lekebergsskolan marscherar till hembygdsgården i Högan ledda av en viking och en riddare. bild: Lars-Ivar Jansson

Lena Rensmo från Västernärkes hembygdsförening var med och startade vikinga- och medeltidsmarknaden.

– Första året var det betydligt tidigare än nu. Då marscherade vi med facklor, men det blåste väldigt mycket. Dessutom var det tjällossning och flera bilar körde fast i leran på parkeringen, minns Lena Rensmo.

Men själva evenemanget blev lyckat, så marknaden flyttades fram några veckor och fick en fortsättning. Marscherandet finns också kvar, dock utan facklor.

Svärd och släggorIklädda medeltidsinspirerade kläder och beväpnade med svärd och släggor av trä gick fjärdeklassarna sträckan från Lekebergsskolan till Högan i en parad ledda av en viking och en riddare.

Väl på plats visade de två klasserna i fyran upp sång- och dansnummer som de övat in tillsammans med teckningar som de gjort på vikinga- och medeltidstemat. Men barnen fick också prova på exempelvis bågskytte. Julia Gustafsson var en dem som testade att skjuta på en tavla föreställande ett vildsvin.

– Jag har aldrig provat att skjuta pilbåge förut, men det var inte så svårt, sade Julia.

Tradition

Instruktörer i bågskyttet var medlemmar från den kulturhistoriska föreningen Stupan från Örebro.

– Vi har funnits sedan 2001 och har varit med här på Högan varje år sedan starten. Det har blivit tradition, säger Sara Fogelberg, som bland annat visade upp hantverkstekniken nålbindning på marknaden.

Mer läsning

Annons