Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pay-and-jump i Mullhyttan

Som en hopptävling, fast inte på riktigt. Mullhyttans ridklubb ordnar en helg i månaden ”pay-and-jump” för att hästägare i trakten ska få prova på och träna hoppning.

Annons
Vill tävla. Sofia Fälth, med hästen Solo, har varit med på pay-and-jump en gång tidigare. Hon vill gärna börja tävla i hästhoppning och ser det som bra träning. Anders Edman, i bakgrunden, tipsar ryttarna om vad de ska tänka på.BILD: JESSICA HENULIN

Mullhyttans ridklubb har arrangerat pay-and-jump sedan i höstas, och det har fallit väl ut. Tio-tjugo hästägare brukar dyka upp.

– En positiv trend är att många brukar komma tillbaka och hoppa flera gånger. Och de klättrar i höjd. En som hoppade 60 centimeter i höstas hoppar nu en meter utan problem, berättar Anna Edman i Mullhyttans ridklubb.

Poängen med pay-and-jump är att det ska efterlikna situationen vid en hopptävling, men utan att vara det. Ryttaren får själv välja vilken höjd den ska hoppa, och det är ingen som pressar på för att man ska våga hoppa högre.

– Så får man lite tips och råd efter hoppningen om vad man ska tänka på. Det är ett mycket bra sätt att förbereda sig om man tänkt att börja tävla, säger Anna Edman.

Mullhyttans ridklubb är väldigt aktiv, och försöker arrangera mycket aktiviteter för medlemmarna, så som kurser, studiecirklar och andra rent sociala träffar. På sistone är det många utifrån som sökt sig till klubben, just för att den är väldigt aktiv.

– Det blir mer personligt med en liten klubb, där alla känner alla och blir sedda, säger Anna Edman.

Mirre Thomasson från Kvistbro håller med. Hon blev medlem i Mullhyttans ridklubb, just för att hon hört att de hade mycket på gång. Hon är ibland med på pay-and-jump-helgerna, men gör det mest för kul.

– Jag är helt grön vad gäller hoppning, och har aldrig varit särskilt road av det heller. Men det är kul att göra något annat ibland, och inte bara sitta och rida dressyr runt, runt. Nu har jag anmält mig till en tävling också, så jag behöver ha lite träning, säger hon.

Det finns hopp. Cajsa Martini klarar hindren galant.BILD: JESSICA HENULIN

Mer läsning

Annons