Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Plan för placering av vindkraft

Vilka områden i kommunen är lämpliga för vindkraft? En projektgrupp med politiker och tjänstemän har tagit fram ett tematiskt tillägg i översiktsplanen. Byggnadsnämnden sammanträder på torsdag för att godkänna tillägget.

Annons

Vad det tematiska tillägget i översiktsplanen innehåller i detalj vill inte ordförande Britt Åhsling (M) berätta.

– Nej, det är inte offentligt förrän det är taget i byggnadsnämnden och det skall först presenteras på gruppmötet på torsdag. Handlingarna kommer direkt på bordet. Jag tycker att det är olyckligt att andra har lämnat ut handlingar som är arbetsmaterial och kommer ut till allmänheten.

Förkastninsbranten

Britt Åhsling berättar att vissa platser i kommunen som till exempel förkastningsbranten i Kilsbergen inte är lämpliga att ha vindkraft på liksom värdefulla natur- och kulturmiljöer. Hon berättar också att byggnadsnämnden kommer att lämna vissa tillägg på sitt sammanträde. Det tematiska tillägget i översiktsplanen har tagits fram av WSP konsult i Göteborg.

– Vi har inte personal att klara den här biten och nu är det också bråttom att få fram material, säger Britt Åhsling.

Arbetsmaterialet har vid ett flera tillfällen diskuterats av projektgruppen. Därefter har justeringar gjorts.

SamrådDet tematiska tillägget kommer när det godkänts av byggnadsnämnden att bli föremål för ett samrådsförfarande. De politiska nämnderna, intresseorganinsationer och föreningar liksom alla som bor i kommunen kan lämna synpunkter inom utställningsperioden som enligt Britt Åhsling blir minst en månad. Tre samrådsmöten för allmänheten kommer också att hållas. Därefter kommer synpunkterna att sammanställas vilket kan vara klart i februari.

– Alla synpunkter som är relevanta tar vi hänsyn till och arbetar in i ett nytt underlag. Sedan har man alltid möjlighet att överklaga, förklarar Britt Åhsling.

Läs mer i tisdagens NA

Tematiskt tillägg i översiktplanen

Det tematiska tillägget ger svar på var det i hela Lekebergs kommun är lämpligt att placera vindkraftverk. Skall tillgodose både lokala och regionala intressen

Hänsyn tas bland annat till försvarets intressen, rekreationsområden, värdefulla natur- och kulturområden och riksintressen.

WSP konsult har tagit fram ett underlag i samverkan med kommunen och länsstyrelsen

En projektgrupp med politiker och tjänstemän har haft möten

Byggnadsnämnden beslutar om ett samrådsförfarande den nionde december

Samråd sker under december och januari och synpunkter kan lämnas av politiska nämnder, föreningar, intresseorganisationer och enskilda invånare i kommunen.

Alla relevanta synpunkter arbetas in i ett nytt underlag

I projektgruppen deltar: Britt Åhsling (M), Henrik Hult (C), Kjell Edlund (S), Dag Stranneby (M), Jonas Hansen (KD), Åke Gunnarsson (S), Sven-Erik Larsson (C) samt tjänstemännen Eva Jonsson och Hikmet Hrustanovic´

Källa: Britt Åhsling, ordförande i byggnadsnämnden i Lekeberg

Mer läsning

Annons