Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polis gav tjuven stulen motor

Båtmotorns stals, återfanns och återlämnades sedan av polisen — inte till ägaren, utan till hälaren.

Annons

I april förra året fick Kjell Eriksson och sonen Joakim ett samtal från ägaren till den lada i vilken deras båt stod uppställd under vintern.

– Det hade varit inbrott. När vi kom dit var båtmotorn borta. De hade kapat lås och vajrar. De måste ha haft någon form av kran för att lyfta motorn så det var organiserat, säger Joakim.

– Den väger 175 kilo, fyller Kjell i.

Lastbil med stöldgodsKjell gjorde en polisanmälan, men ärendet avskrevs snart. Där hade historien hade kunnat sluta, så som den gör för många båtägare varje år.

I stället hände något annat. Den 20 april upptäckte gränspolisen i Nynäshamn en förarlös skåpbil på väg att exporteras till Lettland. Bilen skulle enligt uppgift vara tom, men var misstänkt tung. Vid husrannsakan fann man ett antal kompressorer, olika eldrivna verktyg samt tre båtmotorer.

Lastades tillbakaPolisen plockade ut och fotograferade fynden. Tanken var att märka upp dem med etiketter, men eftersom etikettskrivaren inte fungerade blev det aldrig av. Efter besked om att man var tvungen att flytta på sig lastade polisen tillbaka allt, inklusive de bildäck som dolde övrigt gods, och fraktade bilen till en uppställningsplats.

Kvitterade ut lastbilenKjell fick ett samtal från polisen som berättade att man hittat motorn och att det fanns en misstänkt. När polisens etikettskrivare reparerats och utredande polismän i början av juni åkte ut till uppställningsplatsen för att märka upp godset fanns det inte kvar. Beslaget av fordonet hade hävts och den man som dömts för häleri hade kvitterat ut skåpbilen, som lämnat platsen lika tungt lastad som när den kördes dit. Nu fick Kjell fick sitt andra telefonsamtal.

Vad sa polisen som ringde?– Att rättegången var över och att jag hade blivit tilldömd att få tillbaks båtmotorn. ”Men”, sa han, ”det har blivit lite fel …”

Kjell pausar och fortsätter:

– Han skyllde faktiskt på fredagseftermiddagen, att de haft bråttom hem!

Ny paus.

– Om vi bara hade fått hämta motorn innan polisen slarvade bort den ...

– ... så hade den inte varit på andra sidan Östersjön nu. De som stal den måste ha skrattat gott, fortsätter Joakim.

Väntat i ett årKjell har begärt 109 000 kronor för stulet gods och självrisk samt ersättning för den period då han inte kunnat nyttja sin båt. Han kommer att få 78 050 kronor plus ränta. Det beslutet har han väntat på i drygt ett år.

– På två somrar har vi inte kunnat använda båten. I år är det för sent. Det finns inga motorer att köpa, suckar Joakim.

– Det är synd att polisen inte bryr sig. Hade jag suttit i deras sits hade jag betalat fort och blivit av med det, menar Kjell.

– De har skött det konstigt, summerar Joakim.

Mer läsning

Annons