Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisprofil går i pension

Rolf Lidbom lämnade in ”polisbricka” och batong under onsdagen. Sista passet före pensionen träffade han Håkan Söderman som åkte med i polisbilen.

Annons
Roger Blomquist, Rolf Lidbom och politikern Håkan Söderman. Under årens lopp har Rolf Lidbom beslagtagit både vapen och narkotikaverktyg. Han berättar också att drogmissbruket, främst hasch, ökar bland ungdomar i Lekeberg.– Aktiviteten och försäljningen bland de kända missbrukarna har ökat, säger Rolf Lidbom.

– Vi måste ha bemanning härute med lokalkännedom och förtroende, säger Håkan Söderman (M) som bland annat är ordförande i kultur- och bildningsnämnden i Lekeberg och ersättare i polisstyrelsen i Örebro län.

Rolf Lidbom har 42 års erfarenhet som polis. Efter utbildningen 1969 började han på ordningspolisen i Örebro. Han fotpatrullerande och åkte ”radiobil” till 1977. Sedan blev det länstrafikgruppen fram till 1988 och fortsatte i länsnarkotikaroteln fram till 1999 när polisstationen i Fjugesta öppnade på Vallgatan. Närpolisorganisationen var ny.

– Det länsövergripande spaningsarbetet försvann helt och hållet. Vi tappade fart och det gynnade bara brottslingarna, menar Rolf.

År 2000 flyttade stationen till torget i Fjugesta i nybyggda lokaler.

– När vi var fem, sex anställda kunde vi ha två patruller. Det blev en helt annan täckning. I dag är vi fyra anställda varav en utredare och har bara en patrull. Så det blir det ingen ”extra” övervakning, säger Rolf.

Det bästa med polisyrket är den goda stämningen med mycket arbetsglädje, skämt och ”påställan”.

– Att träffa mycket folk har varit givande. Vi har också haft bra kontakter med andra myndigheter. Det sämsta har varit alla omorganisationer.

– Att flytta runt folk mellan avdelningar och arbetsuppgifter skapar inte trivsel. Polispersonal har alldeles för mycket administrativa arbetsuppgifter. Vi ska vara ute och jobba.

Samtidigt är han nöjd med att många brott klaras upp på grund av att Lekeberg har en lokal utredare.

Rolfs ord till ungdomar är att de ska försöka vara starka och vara sig själva när de är ute med kompisar och det är ”dumheter” på gång.

– Åk inte med onyktra bilförare och lämna fester som är på väg att ”balla ur”.

”Polishjärtat” dunkar fortfarande innanför skjortan. Så nyblivne pensionären tipsar nog gärna polisen när han ser eller hör något konstigt.

– Sen får man väl knacka på dörren till stationen och se om man blir insläppt!

Rolf Lidbom, nu pensionär, efter 42 år i tjänst.

Mer läsning

Annons