Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker besökte elevråd

Vad gör man när tvålen luktar illa, gympasalen är smutsig eller när ”ljudörat” lyser rött? Det var några frågor som elevrådet i Hidinge ställde till kommunpolitikerna.

Annons
Elevrådet i Hidinge skola. Johannes Hansen 4-5:an, Simon Lundqvist 3:an, Filip Halldén 6:an, Emil Hargraews 2:an, Hanna Markgren 6:an, Sarah Brandin 4-5:an, Lovisa Gerhardsson 3:an och William Leu 1:an. Stående är lärare och fritidsledare Johan Gunnarsson.

Håkan Söderman (M), ordförande i kultur- och bildningsnämnden och Kjell Edlund (S), oppositionsråd träffar med jämna mellanrum både elever och föräldrar i kommunens skolor för att bilda sig en uppfattning om frågor som skall behandlas politiskt.

– Det är jätteviktig att veta vad ni tycker, säger Håkan Söderman.

Elevrådet i Hidinge består av representanter från ettan till 5-6:an. Hanna Markgren är ordförande och får hjälp med att leda mötet av Johan Gunnarsson, lärare och fritidsledare.

Första frågan blir om det går att ordna en annan sorts tvål på toaletterna. En del upplever att den luktar illa. Några elever tycker att det är roligt att ställa sig och skrika in i ”ljudörat” som hänger på väggen i matsalen och varnar om volymen blir för hög. Vad gör man åt det? Tjejerna vill fortfarande ha ”hästhinder” att hoppa över på skolgården.

– Kanske ni kan lämna in ett förslag om att ni vill tillverka rastleksaker på elevens val, föreslår Johan Gunnarsson.

Elevrådet säger att de gillar förslaget. Sedan kommer frågan om den smutsiga och dammiga gympasalen upp.

– Man blir svart under fötterna och linjerna behöver målas, säger en av eleverna.

– Och bänkarna på skolgården, de är så himla ruttna, säger en annan elev.

Håkan Söderman och Kjell Edlund får anledning att förklara hur det går till när skolorna får sina pengar och att mängden pengar är begränsad. Skall man ta pengar till att köpa något nytt och oplanerat så måste pengarna tas från något annat håll. Fast önskemålet om en skateboardramp på skolgården kan ändå lösas.

– Om era föräldrar ställer upp och bygger så bjuder vi på materialet, säger Håkan Söderman.

Kjell Edlund(S) och Håkan Söderman(M) träffade elevrådet i Hidinge skola.

Mer läsning

Annons