Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker fick felaktig ersättning

Kommunalrådet Håkan Söderman (M) har flera gånger fått ersättning för förlorad arbetsförtjänst. Kommunstyrelsen säger nu nej till hans senaste yrkande och ska se över arvodesbestämmelserna för förtroendevalda.

Annons

Håkan Söderman har förtroendeuppdrag som ordförande i kultur- och bildningsnämnden och som förste vice ordförande i kommunstyrelsen. Han har 60 procent av det arvode, 44 850 kronor per månad, som kommunstyrelsens ordförande Wendla Thorstensson (C) har. Sedan årsskiftet har Håkan Söderman begärt och fått ersättning för förlorad arbetsinkomst för ett tiotal dagar, företrädesvis torsdagar och fredagar, då han representerat kommunen i olika sammanhang. Dagarhan inte kunnat arbeta som ansvarig för kyrkogårds- och fastighetsförvaltningen i Tysslinge församling där han är anställd. Totalt tror han att cirka 15 000 kronor kan ha betalats ut felaktigt. – Jag har haft löneavdrag så det handlar inte om att jag har fått dubbla löner. Om det har blivit fel får jag betala tillbaka pengarna till kommunen. Det är bra att det blir tydligt för båda parter, säger han.

Frågan om Södermans förlorade arbetsinkomster väcktes först i kommunstyrelsens arbetsutskott och hamnade därefter på kommunstyrelsen bord i tisdags. Bestämmelserna om arvoden och ekonomiska ersättningar till förtroendevalda i Lekebergs kommun togs av kommunfullmäktige så sent som i juni 2014. Här står att kommunalråd eller förtroendevalda med 40 procent eller mer i arvode inte har rätt till ersättning för förlorad arbetsförtjänst. Men om särskilda skäl föreligger kan en nämnd eller styrelse besluta om det ändå. Kommunstyrelsens ordförande tillstyrkte Södermans senaste begäran om förlorad inkomst.

– Men vi är måna om att det ska vara rätt och riktigt, tydligt och klart. Men det är otydligt skrivet i bestämmelserna upptäckte vi, och om något har fallit ut felaktigt, så ska det betalas tillbaka, säger Wendla Thorstensson.

Socialdemokraterna hade tre yrkanden i kommunstyrelsen som samtliga partier höll med om. Det första var att avslå Södermans begäran om förlorad arbetsinkomst.

– Man får styra sin ”politiska tid” så att den räcker till, menar oppositionsrådet Kjell Edlund (S).

Det andra yrkandet var att se över om det sedan årsskiftet betalats ut ersättning utan att frågan tagits upp i nämnd. Det tredje yrkandet gällde att ta bort skrivningen om ”särskilda skäl” i bestämmelserna.

John Hägglöf (M) ersatte Håkan Söderman som inte deltog i beslutet. Hägglöf yrkade då på att arvodesbestämmelserna i sin helhet ska ses över och detta höll samtliga partier också med om.

Mer läsning

Annons