Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Populär författare på besök

Han väcker beundran och förundran. Det gör nog en man som bott under flera år med bushfolket i Kalahariöknen.

Annons
Lasse Berg, författare på besök i Lekebergs bibliotek.

Författaren Lasse Berg inledde sin höstturné på biblioteket i Lekeberg i torsdags. Efter det går resan vidare till 143 andra ställen i Sverige. Han är aktuell med boken ”Skymningssång i Kalahari-hur människan bytte tillvaro”. Här skildras hur våra förfäder bröt upp från ett stillsamt liv som samlare mellan Afrikas öppna horisonter för att bli jordbrukare och flytta in till städerna. Boken är en fortsättning på ”Gryning över Kalahari-hur människan blev människa”.

Och vem är inte intresserad av sitt ursprung? Ett bibliotek fullsatt av lekbergsbor och utsocknes besökare fascinerades av hans kunskaper om miljoner år tillbaka i tiden. De flesta av oss vet att de moderna människorna kommer från Afrika.

– Från en liten grupp människor som lämnade kontinenten för 60 000 år sedan. Så allt som finns i er är gjort för ett liv i Afrika, säger Lasse Berg till publiken.

Han berättar att kroppen anpassats till olika klimat- och ljusförhållanden, att utskjutande hörntänder är en hierarkisk markering. Något som försvunnit hos oss.

– Och den äldsta medfödda egenskap man kan spekulera i är att människan har en medfödd aversion mot att ha chefer, säger Lasse Berg.

Med hjälp av ett måttband där varje meter är en miljon år åskådliggör han vår utveckling. Bandet sträcks ut flera meter. Våra förfäder lämnade Afrika för 6 centimeter sedan. De sista två centimetrarna, cirka 10 000 år, har vi varit bofasta jordbrukare, flyttat in i städer och skapat civilisationer.

Att människan började gå på två ben hade att göra med att båda händerna frigjordes för att samla föda. Ett utökat samarbete blev följden när födan skulle bäras hem till gruppen som bestod av 20 till 30 individer. Vi är präglade att samarbeta, hålla ihop i grupp och har ett naturligt beteende att inte vilja inordna oss i hierarkier och lyda en chef. De senaste 15 åren har genetik- och hjärnforskare kommit fram till mycket ny kunskap. Och detta är kunskap som Lasse Berg på ett mycket tilltalande sätt kan förmedla till sin publik.

Mer läsning

Annons