Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Potatiskanonen var aldrig på Lekebergsskolans område

Potatiskanonen beslagtogs inte på Lekebergsskolan.
- Det är helt fel, vi hade aldrig den aldrig på skolans område, säger 15-åringen som dömts till brott mot vapenlagen.

Annons

15-åringen har dömts till 30 dagsböter à 50 kronor av tingsrätten för innehav av potatiskanonen.

– Men det stämmer inte, ärendet har inte varit uppe i Örebro tingsrätt utan avgjorts av en åklagare, säger en av pojkarnas pappa.

Polisen har tidigare uppgett att potatiskanonen beslagtogs på Lekebergsskolan, vilket det även står i domen mot 15-åringen.

– Det är inte sant. Vi hade inte potatiskanonen på skolans område och vi har inte skjutit med den, säger 15-åringen.

Han berättar att de var tre killar som byggde potatiskanonen. En till 15-åring har också dömts till 1 500 kronor i dagsböter. Den tredje killen är inte straffmyndig.

– Vi gick förbi skolan ute på vägen när en lärare såg oss genom ett fönster, berättar 15-åringen.

Lärare tog kanonen i beslagPotatiskanonen ska vara cirka 180 centimeter hög, så läraren såg den fast killarna inte var på skolområdet.

Läraren larmade en annan lärare, som i sin tur beslagtog potatiskanonen.

– Vi hade den utanför en av de andra killarnas pappas garage när läraren kom och tog den. Läraren sa att vi skulle få tillbaks potatiskanonen om våra föräldrar kom och hämtade den, men i stället kom polisen och beslagtog den, säger 15-åringen.

Fungerade intePolisen visste först inte om potatiskanonen skulle klassas som ett vapen. De skickade den till Statens kriminaltekniska laborato-rium, SKL, i Linköping. SKL:s tekniker provsköt potatiskanonen.

De fastslog att den kan jämföras med ett ordinärt hagelgevär och därmed ska klassas som ett vapen.

– Vi försökte skjuta i väg ett äpple, men potatiskanonen fungerade inte. De måste ha lagat den först på SKL innan de kunde provskjuta den, säger 15-åringen.

Han vill poängtera att de är dömda för innehav av potatiskanonen och inte för att ha skjutit med den, eftersom de aldrig gjorde det.

Mer läsning

Annons