Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Professor fick pris på julshow

Dag Stranneby hade inte en aning om varför han kallades upp på Sparkbanksbörsens scen. Nu är han prisad med Wenströmplaketten

Annons
Främjat tekniken. Jan Blåder läser upp motiveringen för pristagaren, Dag Stranneby.

Det var en totalt överraskad professor Stranneby som mitt i revysällskapets julshow fick ta emot Wenströmplaketten. Ett pris för att hedra personer som varit framstående inom Stiftelsen Örebro Tekniska Museums målsättning.

Förmedlar kunskapJonas Wenström, uppfinnare och innovatör, föddes i Hällefors 1855 och har fått stå modell för utmärkelsen. En av hans viktigaste insatser var utvecklingen för kraftöverföring med trefas växelström. I statuterna för plaketten framhålls att mottagaren skall ha främjat gammal, aktuell eller framtida teknik och industriell utveckling och dess historia i Örebro län. Dag Stranneby har utöver sitt ordinarie arbete verkat för att i populärvetenskaplig anda förmedla teknisk och teknikhistorisk kunskap, står det att läsa i motiveringen.

– Ett uttryck för denna strävan är den teknikhistoriska samling som Dag Stranneby har skapat, sade plakettutdelaren, Jan Blåder, tidigare ordförande i stiftelsen.

– Helt klart så är det en hedrande utmärkelse, sade en omtumlad pristagare.

Mer läsning

Annons