Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Projektpengar till Sixtorp

Sixtorp ska lyftas fram som ett attraktivt etappmål på Bergslagsleden.Det är tanken med ett projekt som nu har beviljats pengar från Regionförbundet.

Annons

Det finns många intressenter och verksamma runt naturreservatet Sixtorp i den södra delen av Kilsbergen vid sjön Multen strax norr om Mullhyttan. Det är ett vackert naturområde med friluftsgården och Bergslagleden som centrum.

Sedan ett par år tillbaka anordnas en naturskola som drivs i samverkan mellan kommunen, Regionförbundet och Naturskyddsföreningen i Västernärke.

I kulturlandskapet finns ängar och hagar som ännu brukas och ger möjlighet för hotade växter att överleva, och därtill ett rikt djurliv.

Ska öka intressetI projektet, Förstudie Sixtorp, ska förutsättningarna för att samordna de resurser som finns i närområdet inventeras. Målet är att öka intresset för Sixtorp som en turistisk attraktion.

– Vi kommer att genomföra uppsökande verksamhet hos de företag som finns i närområdet, säger Thomas Kullberg, miljösamordnare i kommunen.

Stormöte planerasSamtidigt ska man försöka engagera entreprenörer för aktiviteter, upplevelser, guider, kommunikationer, boende och förtäring.

Ur inventeringsmaterialet görs sedan en lista som visar på vilka insatser som krävs för att öka etappmålets värde i satsningen på naturturism på Berglagsleden.

Förstudien ska vara klar till årsskiftet, och det planeras innan dess för ett stormöte där planerna för Sixtorp presenteras. En eventuell koppling till andra projekt, exempelvis Utveckla Kilsbergskanten, kan också bli aktuellt.

Regionförbundet i Örebro skjuter till 50 procent av projektets kostnad, och det innebär högst 120 000 kronor.

BJÖRN PALMQVIST

Mer läsning

Annons