Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Röda Korset i Lekeberg firar sin 100 årsdag

På lördag firar Lekebergs västra Röda Korskrets 100 år. Jubileet är på Kupan i Fjugesta.

Annons
Jörgen Nyström och hustrun Berith har varit med i Röda Korset under 50 år.

Fjugesta. Kupan är en mötesplats där det går att fika och prata med andra. Här säljs också secondhandprylar som folk skänker och förtjänsten går till hjälparbete.

– I höst har vi skickat 20 000 kronor till Västafrika och lika mycket till Syrien, förklarar Berit Ydreborg, föreståndare på Kupan sedan fyra år.

Hon berättar att Kupan, som startade 1993, är ett samarbete med Edsbergs Röda Korskrets. Kupan samarbetar även med Lekebergskyrkan och Västafrikahjälpen i Gropen. Ett antal ideellt arbetande finns här fyra timmar var tredje vecka. De tar emot prylar och kläder som säljs. Möbler har man inte plats för.

– Allt vi får in går till återvinning. Det som vi inte kan sälja av textil åker med holländska blombilar och återvinns som isolermaterial, berättar Berit.

Att Kupan ska döpas om till ”Röda Korset second hand” retar upp Berit.

– Vi i styrelsen ska skriva till Röda Korset centralt och säga att det är fullständigt onödigt.

Ordförande Britt Åhsling hoppas att framtiden för kretsen blir ljus men hon förklarar att det är svårt att få tag i nya medarbetare

– Vi är en fin hjälporganisation, en liten krets som är duktiga på att samla in pengar.

Lisbeth och Henry Ljungberg drev Kvistbro Mullhyttans Röda Korskrets när den i början på 2000-talet gick upp i Lekebergs västra Röda Korskrets. Själva kom de till Lekeberg 1998 från Stockholm.

– Vi träffade Karin och Nisse Leijonborg och Sven och Elisabeth Hjalmarsson. De introducerade oss i bygden. – Röda Korset är en opolitisk förening med synnerligen gott syfte och jobbar för hjälpsamhet och fred, hyllar Henry organisationen.

Jörgen Nyström och hustrun Berith kom till Fjugesta från Idre 1978. De var redan då med i föreningen. Jörgen har sammanställt historien och berättade en del vid 80-årsjubileet i Lekebergsskolan.

Han har varit ordförande och sekreterare i omgångar under 20 år men nu börjar krafterna tryta. Jörgen berättar att donationer på över två miljoner kronor har kommit in.

– Det är inte många kretsar som har de beloppen att röra sig med.

Den 30 november 1914 bildade ett antal damer i trakten en Röda Korsförening som anslöt sig till Stockholmsföreningen. En månad senare hette den Röda Korsets Kvinnoförenings lokalförening i Fjugesta. Den 9 januari 1933 genomfördes en klädinsamling och den 22 april 1964 lockade kretsens mannekänguppvisning i skolan 150 personer.

Damer och en herre i samband med en Röda Korset teater i församlingsgården, Kvistbro, 1954.
Samlade. Ordförandesamling i  Västernärkes Röda Korsföreningar. Okänt årtal.

Mer läsning

Annons