Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rödlistad mussla hittad i reservat

För första gången har länsstyrelsen i Örebro hittat en flodpärlmussla i naturreservatet Lekeberga-Sälven.– Mycket flodpärlmussla tyder på ett vattendrag som är av väldigt bra kvalité, säger Cecilia Journath Pettersson på Länsstyrelsen i Örebro.

Annons

Just nu ser länsstyrelsen i Örebro över beståndet av flodpärlmussla i länets vattendrag. Det sker vart sjätte år. I måndags hittade man för första gången en flodpärlmussla i naturreservatet Lekeberga-Sälven.

– Det är positivt att något hänt med arten. Utbredningen av musslorna har ökat i vattendraget, säger Cecilia Journath Pettersson, naturvårdsbiolog på Länsstyrelsen i Örebro som hittade musslan i reservatets norra del.

Cecilia Journath Pettersson ansvarar för kontrollen av flodpärlmusslorna. Den typen av musslor är fridlysta i Sverige och finns med på den så kallade rödlistan över arter som riskerar att bli utrotningshotade.

Nyligen berättade NA att en flodpärlmussla från 1800-talets hittats i Svartån vid Lindbacka. Musslan som hittades i början av veckan bedöms vara yngre.

– Den kanske är runt 20-25 år. För sex år sedan när vi kontrollerade fanns den i vattnet men vi hittade den inte, säger Cecilia Journath Pettersson, och säger att det kan finnas fler flodpärlmusslor i reservatet.

– De första åtta till tio åren sitter de bara i gruset. Vi inventerar bara visuellt.

Flodpärlmusslan är beroende av öring för att spridas, eftersom musslans larver sitter på fiskens gälar i tio månader. För att underlätta för musslans överlevnad arbetar länsstyrelsen med att lägga ut lekrus till fiskarna och flytta tillbaka stenar för att underlätta öringens vandring i vattnet.

Inventeringen av flodpärlmusslor fortsätter. Härnäst ska länsstyrelsen kontrollera Vasslabäcken, Bondabobäcken, Fagerbobäcken, Bredsjöbäcken och Lerälven.

Mer läsning

Annons